Jednu z největších záhad lidstva odhalí v novém dokumentu na Netflixu herecká legenda Patrick Stewart

Eva Pospíchalová
Foto: CBS

Dokument o záhadných neandrtálcích nám bude vyvracet mýty o našich dávných předcích. Velkolepou cestou nás bude provádět oscarový herec, kterého můžeme znát hlavně ze Star Treku nebo X-Menů. Jeho charismatický hlas nám přiblíží tajemství, kterému lidé čelí již několik tisíc let.

Na Netflix 2. května doputuje historický dokument s názvem Tajemství Neandrtálců. O vyprávění se postará legendární herec Patrick Stewart, kterého můžeme znát z jeho rolí ve franšízách X-Men a Star Trek.

A Secret of Neandhertals představí životní styl našich předků, který byl komplexnější, než je nám známo. Pohybovali se po Evropě, Asii a Středním východě před přibližně padesáti tisíci lety, než záhadně vymizeli, a o této skutečnosti se dodnes vedou poutavé diskuze nejen v akademické sféře. Zatímco byli neandrtálci běžně zobrazováni jako primitivní surovci, nedávné archeologické objevy a vědecký výzkum vykreslily jemnější obraz těchto starověkých lidí.

Byli to pozoruhodně zruční lovci a sběrači, zběhlí ve vytváření nástrojů a přizpůsobování se různým prostředím. Důkazy také naznačují, že měli složité sociální struktury a umění či rituály jako pohřbívání mrtvých. Žili v malých rodinných skupinách, v jeskyních či jednoduchých přístřešcích, a spoléhali se na lov zvěře, jako jsou mamuti, bizoni a jeleni, aby přežili. Byli také znalí v používání ohně, který jim sloužil k vaření, udržení tepla a ochraně.

ČTĚTE TAKÉ: DOKUMENT KŘESŤANSKÉ ARTEFAKTY UKÁŽE POSVÁTNÉ POKLADY, O KTERÝCH SE VĚŘÍ, ŽE MAJÍ ZÁZRAČNOU MOC, A ODHALÍ VLIV VÍRY NA LIDSKÉ MYŠLENÍ

Přes svou fyzickou sílu a loveckou zdatnost nebyli neandrtálci osamělými tvory, ale žili v komunitách, starali se o nemocné a starší a předávali své znalosti po generace. Působivé byly i jejich kognitivní schopnosti, o čemž svědčí sofistikované nástroje a zbraně z kamene, kostí a paroží. Byli také schopni abstraktního myšlení a řešení problémů, což jim umožňovalo uzpůsobení se drsným podmínkám. Přesné důvody jejich vyhynutí však dodnes zůstávají tématem diskuzí mezi vědci, přičemž teorie sahají od klimatických změn a soupeření s Homo sapiens až po nemoci nebo ubývající zdroje.

Tajemství neandrtálců diváky vezme na cestu časem a prozkoumá fascinující historii a osud těchto lidí. Dokument, natočený napříč rozličnými lokalitami včetně Iráku, Chorvatska, Francie a Gibraltaru, ukáže nejnovější archeologické objevy a vědecké poznatky o neandrtálském způsobu života. Režisérem je Ashley Gething, který již ukázal řadu odborných vědomostí a filmařský talent v dokumentech Diana, naše matka, Alžběta II. – 90 let v 90 minutách, Velkolepý vesmír nebo Civilizace a umění.

Pro Netflix již namlouvali dokumenty Barack Obama, David Attenborough, Peter Dinklage, Helena Bonham Carter i Morgan Freeman. Proslulá kariéra sira Patricka Stewarta trvá skoro sedmdesát let a jeho jméno nese řadu ocenění a úspěchů. Od ikonických filmových rolí až po podmanivé výkony na jevišti, hercův hlas vnese do dokumentu vážnost a poutavost – však si za své profesionální vypravěčské schopnosti vysloužil i cenu Grammy!

Zdroje: Netflix, Post For All, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.