To nejlepší, co Netflix v březnu vydal: Zlomové okamžiky jsou dokumentem, který by měl vidět každý

Foto: Netflix

Netflix přebírá štafetu od Oppenheimera Christophera Nolana a pouští se do svého vlastního příběhu atomové bomby a studené války. Jeho nový dokument Zlomové okamžiky: Atomová bomba a studená válka (Turning Point: The Bomb and the Cold War) nám nabízí absorbovat fakta a lépe se zorientovat se ve válečné historii.

Nový dokument Netflixu Zlomové okamžiky: Atomová bomba a studená válka má devět epizod. Je dílem skličujícího rozsahu a poutavého vhledu obsahujícího kolem stovky rozhovorů s historiky, očitými svědky, politiky a světovými vůdci uskutečněných v sedmi zemích po celém světě, které odhalují osobní příběhy ukazující, jak moc studená válka změnila životy a ovlivnila světové dějiny. Ukazuje rozhovory s těmi, kteří přežili atomovou bombu svrženou na Hirošimu až po rozsáhlé natáčení na Ukrajině, v Německu a v některých bývalých sovětských zemích.

Díl po díle nás osobnosti z celého světa provázejí vývojem atomové bomby, jejím prvním a jediným použitím, předsudky a paranoiou poválečné éry, studenou válkou během kolapsu Sovětského svazu až po vzestup Vladimira Putina a ruskou invazi na Ukrajinu.

Během toho, co je velká část pozornosti věnována nebezpečným vztahům USA a SSSR, sledují Zlomové okamžiky globální dosah studené války a jaderné hrozby. V mnoha částech se vrací k i příběhu, který známe z filmu Oppenheimer, tedy zrození atomovky v poušti Los Alamos, biblické devastaci Hirošimy a Nagasaki nebo k obavám J. Roberta Oppenheimera týkajících se ničivých sil, které rozpoutal.

Dokumentární série obsahuje sekce o Berlíně, Číně a Kubě, ale nechybí v ní ani části věnované Angole , Íránu, Guatemale a dokonce i Marshallovým ostrovům. Mapuje historii od druhé světové války, ale i určité důležité okamžiky před ní, stejně jako vše důležité, co mělo vliv na aktuální vztahy světových mocností.

Může se taktéž pochlubit některými vzácnými a dobře zpracovanými archivními záběry. A lidem, kteří nepatří k těm největším přeborníkům v historii, může pomoci díky mnoha uvedeným souvislostem lépe pochopit nejen současný konflikt mezi Západem a Východem, ale i aktuálně probíhající válku na Ukrajině.

„Studená válka byla studená. Tohle je nestabilní horká válka.“

Zničené město po atomové bombě
Foto: Netflix

Hned první epizoda má sice 80 minut, ale je naprosto precizní. Neinterpretuje pouze historii, kterou jste se mohli naučit ve škole nebo při sledování bezpočtu dokumentů o druhé světové válce, ale zaměřuje se na bombové útoky na Hirošimu a Nagasaki s motivací, kterou měla americká vláda k vývoji zbraní a jejich nasazení. Zároveň nechá promlouvat přeživší, kteří útoky zažili, aby připomněl, jak hrozivé byly.

Některé scény v dokumentu mohou být pro mnohé diváky poměrně šokující. V jednu chvíli například jaderný stratég Daniel Ellsberg z něhož se stal informátor, a který loni zemřel, hovoří o nedávno odtajněném oficiálním návrhu z konce 50. let, který by vyhladil pětinu celé populace.

Dokument nám připomíná, že studená válka není rozhodně promyšlená hra vyrovnaných státníků, ale naopak spíše ruská nestabilních a nevyzpytatelných lidí lačnících po moci. Putin, který už stačil pohrozit použitím jaderných zbraní, je děsuplnou vyhlídkou, která zapadá no noční můry filmového Oppenheimera: „Stávám se smrtí, ničitelem světů.“ Nestalo se to sice doslova za jeho života, ale stát se to může za toho našeho.

Tank
Foto: Netflix

Hodnocení dokumentu

Dokument, který na Netflix dorazil 12. března, má aktuálně na ČSFD 85% hodnocení a dobrým ohlasům se mu dostává i ze strany filmových kritiků. „Ať už definujete parametry studené války jakkoli, Zlomové okamžiky jsou mocným počinem historického dokumentárního vyprávění,“ píše o něm Chris Vognar z Rolling Stone.

„Nutné sledovat… Knappenberger nadále dokazuje svůj talent pro sledování složitých souvislostí mezi událostmi a jinými příčinami a důsledky, stejně jako míchání základních a pokročilých faktů a analýz, aby nabídl něco dostupného všem divákům,“ píše o dokumentu zase Christopher Campbell z Nonfics.

Foto: Netflix

„Co mě zde fascinuje, je to, že Knappenberger nezavede diváky jen do morku kostí „klasické“ studené války, kde jsme se párkrát jen těsně vyhnuli vzájemně zaručené destrukci a vytvořili kulturu, kde zástupné války v Koreji a Vietnam stály v přímém konfliktu se Sověty. Jde daleko za konec Sovětského svazu a demokratizaci východní Evropy a hovoří o tom, jak se Putin dostal k moci, jak ho poháněly představy o přestavbě ruského impéria a proč je mezi supervelmocemi tak chladněji, než kdy bylo,“ uvádí ve své recenzi Joel Keller z Decideru.

Sreeparna Sengupta  z Times of India pak píše: „Archivní záběry umožňují dramatické a emotivní sledování v mnoha ohledech, včetně zdůraznění množství úmrtí, devastace a následků.“

Zlomové okamžiky: Atomová bomba a studená válka je dokumentem, který byl měl kvůli jeho obsahu a tématice zkrátka vidět každý, nebo minimálně ten, kdo nezná všechny historické události a souvislosti, které uvádí.

Výbuch atomové bomby
Foto: Netflix

Zdroje: Dokument, ČSFD, Times of India, Desicer, Nonfics, Rolling Stones

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.