Nový dokument zkoumá záhadu zmizelého letadla MH370: Oficiální verze je výmysl, zaznívá v něm

Třídílný dokument Netflixu MH370: Ztracené letadlo (MH370: The Plane That Disappeared) zkoumá let Malaysia Airlines, při kterém v roce 2014 zmizelo letadlo s 239 cestujícími. Jde o největší záhadu v dějinách letectví, která do dnes nebyla vyřešena.

V roce 2014 z ničeho nic zmizel z radarů let 370 Malaysian Airlines, mířící z Kuala Lumpur do Pekingu, spolu se všemi 239 cestujícími, kteří byli na palubě. I přes to, že se o pár let později objevily trosky, které by mohly z tohoto letounu být, do dnes se letadlo nenašlo.

O devět let později rodiny, vědci, vyšetřovatelé i novináři stále hledají odpovědi. Oficiální informace nikdy nebyly příliš uspokojené a dostatečné. Celé roky existuje spousta divokých teorií o tom, co se s letadlem stalo. Je tu však jedna věc, na které se všichni shodnou: nevzdají se! Podle pozůstalých musí existovat někdo, kdo zná pravdu.

Pozor, následující text obsahuje spoilery k dokumentu Netflixu!

Dokument, který na Netflix dorazil ve středu 8. března 2023, vrhá trochu světla na některé z hlavních teorií, stejně jako na to, co se stalo před tím a poté, co let zmizel z radaru. Jedna z teorií například vypráví o tom, že pilot letounu Zaharie Ahmad Shah mohl úmyslně havarovat. Dokonce se u něj doma našel letecký simulátor, který mapoval podobnou cestu nad Indickým oceánem, na kterou podle satelitních dat MH370 tu noc odbočil.

Další teorie zase mluví o únosu, jelikož když letadlo minulo poslední kontrolní bod v malajském vzdušném prostoru kolem 1:21 místního času, očekávalo se, že brzy vstoupí do vietnamského vzdušného prostoru. Všechny komunikační systémy však byly vypnuty. Vojenský radar pak odhalil, že se letadlo náhle otočilo o 180 stupňů a směřovalo zpět k malajskému poloostrovu.

Novinář zabývající se technickými tématy a letectvím Jeff Wise měl teorii o tom, že letadlo unesli ruští agenti, aby odvedli pozornost od války na Krymu. Francouzská novinářka Florence de Changy si zase myslí, že mohl být letoun sestřelen americkou armádou nad Jihočínským mořem. „Oficiální verze je výmysl,“ zaznívá dokonce v dokumentu z jejích úst. A není jediná, komu se nepozdává.

Teorie de Changy uvádí, že letadlo převáželo obrovské množství elektroniky, kterou údajně toužila získat Čína a a Američané nechtěli, aby se do jejích rukou dostala. Americká armáda podle jejích slov prováděla výcvik v Jihočínském moři a ve stejnou dobu, kdy letadlo vzlétlo, měla poblíž dvě letadla blokující radary. proto na nich letoun nebyl vidět.

A existuje řada dalších a dalších teorií, které se pokoušejí vysvětlit jak, proč a kam letadlo zmizelo. Všechna dosavadní pátrání, kterých se zúčastnilo mnoho zemí, byla do teď neúspěšná.

Malajsijská vláda ukončila poslední pátrání po zmizelém letadle v roce 2017. Nyní 5. března 2023 rodiny ztracených cestujících z letu Malaysia Airlines malajsijskou vládu vyzvaly, aby umožnila americké firmě Ocean Infinity, která se zabývá průzkumem mořského dna, zahájit nové pátrání.

Zdroj: Dokument, Autorka článku, Reuters

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.