Nechutná pravda o zakladateli Bikram jógy: Slávu vybudoval na lži a sexuálním zneužívání

Foto: Netflix

Šokující dokument ukazuje vzestup a pád zakladatele slavné Bikram jógy Bikrama Choudhuryho, který své impérium a bohatství vybudoval na mnoha lžích, urážení, rasismu, narcismu, a nakonec byl obviněn i ze sexuálního zneužívání. Téměř devadesátiminutový snímek z roku 2019 najdete na Netflixu.

Možná jste už slyšeli o Bikram józe. Celebrity od George Clooneyho po Lady Gagu podpořily tento kultovní přístup ke cvičení jógy, který zahrnuje 90minutové lekce 26 jógových pozic a dvou dechových cvičení v parné horké místnosti o teplotě 42 stupňů Celsia. A své příznivce má i mezi českými hvězdami.

Tváří vzniklého impéria jógových studií je muž jménem Bikram Choudhury, který byl dlouhá léta sám o sobě celebritou, dokud se neproslavil ještě něčím jiným – mnoha obviněními ze sexuálního napadení od bývalých studentek, což ho v roce 2016 nakonec vedlo k uprchnutí z USA.

Bikram: jogín, guru, sexuální násilník (Bikram: Yogi, Guru, Predator) je dokument Netflixu z roku 2019, který zachycuje Choudhuryho vzestup a pád. Film režírovaný Evou Orner vypráví znepokojivý příběh #MeToo, který se odehrál rok předtím, než toto celosvětově proslulé hnutí explodovalo.

Prostřednictvím rozhovorů s bývalými absolventkami kurzu Bikram jógy, které obvinily guru ze sexuálního zneužití a napadení – včetně Sarah Baughn, Larissy Anderson a Minakshi Jafy-Bodden vypráví dokument skutečný příběh Bikrama Choudhuryho.

Kdo je Bikram Choudhury?

Bikram Choudhury se narodil v Kalkatě v Indii a do Spojených států přišel v 70. letech. Otevřel jógová studia v Kalifornii a na Havaji a tvrdí, že sám vyvinul typickou sérii jógy s 26 pozicemi, ačkoli toto tvrzení bylo v dokumentu později zpochybněno. Guru jógy žijící v Indii Mukul Dutta obviňuje Choudhuryho, že ukradl a mírně upravil metodu, kterou učil jeho mistr Bishnu Ghosh a vydal k ní brožuru s názvem Yoga Cure. Přesto se „Bikram jóga“ stala v Americe senzací.

V roce 2006 bylo po celém světě více než 1500 studií Bikram jógy. Bikram jógu mohli vyučovat pouze lektoři s certifikací Bikram, kteří absolvovali devět týdnů školení s Choudhurym. Stát se lektorem Bikram jógy bylo jako připojit se ke kultu, který stále rostl a rostl. Choudhury byl jeho vůdcem a ctěným guru.

Choudhury také tvrdil, že trénoval Elvise Presleyho, zachránil prezidenta Richarda Nixona před amputací nohy nebo že vyhrál několik mistrovství jogínů v době, kdy ani žádná neexistovala. Později se ukázalo, že i příběh s Nixonem byl smyšlený.

Foto: Netflix

Z čeho byl Bikram obviněn?

Od roku 2014 byl Choudhury žalován pěti ženami, které ho obvinily ze sexuálního napadení a obtěžování. Dvě z nich ho dokonce obvinily ze znásilnění. Jednou z anonymních žalobkyň byla tehdy 18letá kanadská studentka, která ho žalovala za sexuální napadení, diskriminaci na základě pohlaví, sexuální obtěžování a sexuální ublížení na zdraví. Jiná zase tvrdila, že ji dvakrát znásilnil.

Ve filmu Baughn, Anderson a Jafa-Bodden popisují případy Choudhuryho nevhodného chování. Baughn, bývalá lektorka jógy, popisuje incident, kdy se k ní Choudhury přitiskl intimními partiemi během lekce jógy, kdy jí zdánlivě pomáhal s pozicí. Následně také vypráví, jak ji napadl ve svém hotelovém pokoji. Anderson se zase svěřila, jak ji guru znásilnil ve svém domě.

Jafa-Bodden, jeho bývalá právní poradkyně, popisuje soudní proces, kdy bývalá studentka jógy Pandhora Williams žalovala Choudhuryho z rasové diskriminace, když o ní měl říkat, že je „černá mrcha a rakovina“. Řekla také, že měl Choudhury často homofobní řeči. Například říkal, že „gayové by měli být umístěni na ostrov a necháni zemřít na AIDS“. Williams pak byla vyloučena ze semináře bez vrácení poplatku 10 000 dolarů.

Foto: Netflix

Poté, co Choudhury prohrál občanskoprávní spor o neoprávněném ukončení pracovního poměru, urážení a sexuálním obtěžování ze strany své bývalé právní poradkyně Minakshi Jafy-Bodden, uprchl ze Spojených států a odmítl zaplatit odškodné ve výši 6,8 milionu dolarů.

V roce 2016 opustil USA, aby se vyhnul placení. Nejvyšší soud okresu Los Angeles na něj pak v roce 2017 vydal zatykač. Dokument uvádí, že Bikram stále pokračuje ve vzdělávání lektorů mimo USA, například v Mexiku (v roce vydání dokumentu).

Choudhury byl od té doby obviněn z dalších trestných činů. Americké ministerstvo spravedlnosti nedávno vystopovalo mnoho z Choudhuryho skrytých aktiv, včetně velké části jeho sbírky luxusních aut, a zabavilo je, aby splatilo některé z jeho dluhů.

Některá studia Bikram jógy se rozhodla po obviněních proti Choudhurymu změnit své jméno na Hot jóga studia, aby se distancovala od nyní zneuctěného guru. Ovšem stále existuje mnoho studií, která stále nesou název podle jeho jména – Bikram.

Zdroj: Dokument Bikram: jogín, guru, sexuální násilník, American Bazaar Online, DazedDigital, Refinery29, The Guardian

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.