Dokument, který znechutil svět: Boží Jan desítky let „léčil“ nemocné a zneužíval ženy

Foto: Divulgação/Netflix

Lidská fascinace myšlenkou kultů a tím, co způsobuje, když lidé následují určité postavy, je nekonečná. Nedávno jsme to mohli vidět v dokumentu Modlit se, poslouchat, neodmlouvat. Dalším takovým je Boží Jan: Zločiny duchovního léčitele (John of God: The Crimes of a Spiritual Healer) z roku 2021.

Čtyřdílný dokument Netflixu Boží Jan: Zločiny duchovního léčitele vypráví příběh o „muži víry“, který využil svého postavení, aby využil své nejvěrnější následovníky. Svatý Jan vlastním jménem João Teixeira de Faria uzdravoval lidi. Nebo alespoň vedl všechny k tomu, aby tomu věřili. Ze své základny v Brazílii nabízel alternativní léčbu duchovních i fyzických onemocnění. To vše s pomocí „léčivých duchů“, kteří se do něj vtělovali.

Foto: Divulgação/Netflix

Tvrdil, že cítí sílu „entity“ od Boha. Jeden den mohl být králem Šalamounem a druhý den třeba chirurgem, který byl schopen provádět operace bez anestezie. Jeho oblíbeným nástrojem byly lékařské nůžky, které strkal svým stoupencům do nosu. Tvrdil, že pomohl zmrzačenému znovu chodit, že vyléčil rakovinu, odstranil nádory, dělal věci, které by základní lidská logika ani medicína nedovolily.

Když byl neúspěšný, tvrdil, že jeho subjekt nebyl ochoten spolupracovat. Zatímco tisíce lidí padaly k jeho nohám, včetně mnoha slavných osobností jako například Oprah Winfrey, a pěly na něj chválu, jiní pod jeho rukama trpěli. Mezi těmi byly i stovky žen, které sexuálně zneužil.

Foto: Divulgação/Netflix

Začátkem prosince vystoupily čtyři ženy na brazilském televizním kanálu TV Globo s tvrzením, že je Faria zneužil, a dostaly se do titulků po celém světě. K údajnému zneužívání docházelo od 80. let do října 2018, přičemž jeho oběti byly ve věku od devíti do 67 let. Prokuratura státu Goiás tehdy zřídila e-mailovou adresu a horkou linku, kam se mohly ohlásit další ženy a další ženy. Během méně než 48 hodin bylo přijato více než 200 stížností v devíti různých státech Brazílie. Dvě další tvrzení přišla ze Spojených států a Švýcarska, uvedla Gobo TV.

Během této doby Faria nadále působil v Casa Dom Inácio de Loyola, ale 11. prosince začal omezovat své schůzky. Jeho kancelář popřela obvinění a vydala jeho jménem prohlášení, které zní: „Důrazně odmítá obvinění z jakékoli nesprávné praxe během své léčby“.

Jeho vlastní dcera Dalva Faria vystoupila jako jedna z obětí. V rozhovoru pro brazilský časopis Veja uvedla, že ji otec znásilnil a bil ji. Nazvala ho „monstrem“.

Foto: Divulgação/Netflix

V prosinci 2019 byl Faria odsouzen na 19 let a 4 měsíce za znásilnění čtyř různých žen, uvádí ABC News. O měsíc později byl odsouzen k dalším 40 letům vězení za znásilnění dalších pěti žen. Byl také odsouzen za nedovolené držení střelných zbraní. V současné době je mu 77 let a odpykává si trest v komplexu Aparecida de Goiania v brazilském státě Goias v domácím vězení, kam byl propuštěn v době pandemie COVID-19.

Podle Correio Braziliense se 14. srpna 2021 přihlásilo dalších 44 žen a obvinilo Fariu ze zneužívání. Podle žalobců pracujících na případu byly oběti znásilněny v letech 1986 až 2017 a pocházejí ze států Rio Grande do Sul, São Paulo, Minas Gerais, Paraná, Maranhão, Goiás, Santa Catarina, Mato Grosso a Espírito Santo.

Zdroje: Dokument Netflixu, NewsWeek, GoboTV, BBC, ABC News

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.