Solidní historická řežba s fungující zápletkou a dialogy, tvrdí diváci o akční novince, která dobývá Netflix

Foto: Netflix

Jihokorejská tvorba si u nás nachází stále více fanoušků, tudíž není divu, že u milovníků historických akčních kousků zabodovala i novinka Válka a povstání (Uprising). Ta se krátce po uvedení dostala do TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu. Může se pyšnit věrně vykreslenou krutostí války, brutálními akčními scénami a skvělými hereckými výkony.

Brutalita války, zrada a nepřátelství

Děj filmu se odehrává na konci 16. století. Jong Ryeo (Park Jeong Min) je jediným synem nejvlivnějšího vojenského rodu v Joseonu. Vyrůstal se svým sluhou Cheon Youngem (Gang Dong Won) a jako děti si byli velmi blízcí. Nyní jsou však již dospělí.

Ačkoli má Cheon Young nízké společenské postavení, stal se z něj vynikající šermíř. Když nastane chaos kvůli válce s Japonskem, král Seonjo (Cha Seung Won) opouští svůj lid a prchá na sever. Obyvatelé země vytvoří spravedlivou armádu a bojují proti útočníkům, přičemž riskují své životy. Král Seonjo však označí tyto lidi za zrádce. Jong Ryeo a Cheon Young se znovu setkávají, tentokrát ale jako nepřátelé. Jeden je na straně lidu a druhý na straně královské rodiny.

ČTĚTE TAKÉ: 10 nejlepších filmů a seriálů, které v září vyšly na Netflixu, včetně dvou povedených dramat, která čeští diváci úplně přehlédli

Odpudivé obrazy, vnitřní démoni a Tarantino

Snímek, který si na ČSFD vysloužil velmi slušné hodnocení 69 %, má na svědomí scenárista, režisér a jihokorejský filmový mág Park Chan Wook. Vždyť kdo by neznal jeho Old Boye nebo Komornou (The Handmaiden)? V roce 2022 uspěl na festivalu v Cannes s mysteriózním thrillerem Podezřelá (Decision to Leave), který se dostal i do českých kin a na ČSFD má krásné hodnocení 70 %. Park za něj v Cannes dostal cenu za nejlepší režii. Jistě vás nepřekvapí, že jeho fanouškem je i legendární americký režisér Quentin Tarantino.

Park se nebrání brutalitě a ve své tvorbě se prostřednictvím nenávisti zamýšlí nad bolestí a traumatem. Neváhá sáhnout do hlubin lidského vědomí, aby z něj vytáhl ošklivé, děsivé a odpudivé obrazy, odrazy našeho skutečného já, které dřímá hluboko v temnotách a čeká, až se civilizovaná část uvolní a vypustí ven své vnitřní démony.

NAPSALI JSME TAKÉ: Aneta, jeden z nejkontroverznějších kriminálních případů v Česku míří do kin. Deset let od sebevraždy, které nikdo nevěří

Recenze na film Válka a povstání

Jak už bylo naznačeno, Park rozhodně válečnou vřavu nijak neromantizuje, naopak zobrazuje její syrovost a krutost. Akční historické drama Válka a povstání tedy nebude zrovna pro slabší povahy. Ostatně to potvrzují i názory a recenze diváků na ČSFD. „Solidní historická řežba jak z hlediska soubojů jeden na jednoho, tak hromadných bitev. Jen ústřední dvojice přátel, kteří mají mezi sebou nedorozumění, mě trochu iritovala,“ napsal jeden z nich. „Zajímavý byl japonský generál se zálibou v uřezávání nosů. Možná kvůli chaosu si mě postavy tolik nezískaly, ale technická stránka a souboje to naštěstí vynahrazují, takže to stojí za zhlédnutí,“ doplnil.

„Korejská paráda,“ uvedl další. „Film bez za vlasy přitažených soubojů s létajícími herci, s fungující zápletkou a dialogy, bez lovestory a s postavami, co se chovají logicky. K tomu nejsou v ději díry, dostanete bambilion hustých sekanic a za mě dobré herecké výkony,“ pokračoval. Jiný divák to vzal zkrátka. „Pěkný příběh, pěkné souboje a spousta useknutých rukou a hlav. Přesně podle mého gusta. Doporučuji,“ napsal stručně.

Snímek Válka a povstání je na Netflixu od 11. října a dokonce má i český dabing.

Zdroj: Asian Wiki, Netflix, ČSFD, Filmustage

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.