Nechutný thriller od Netflixu pořádně zmátl diváky. Někteří sotva chápou, na co se to vůbec dívali

Foto: NICOLAS DASSAS/NETFLIX © 2023

Jeden z nejsledovanějších neanglicky mluvených filmů Netflixu Díra (The Platform), se po necelých pěti letech dočkal pokračování. První díl diváky naprosto nadchl, ale také vyvolal spousty otázek. Díra 2 (The Platform 2) však diváky spíše rozděluje a jsou po zhlédnutí dost zmatení.

Film Díra je považován za nejlepší španělský film v historii Netflixu. Hororový thriller s prvky sci-fi z rukou režiséra a scenáristy Galdera Gaztely-Irrutiy přímo vychází z fungování skutečné lidské společnosti. Děj prvního i druhého dílu se odehrává v dystopickém futuristickém vězení známém jako Díra, kde jsou cely v patrech nad sebou a uprostřed nich je hluboká díra, kterou každý den projíždí plošina s jídlem. I když je na ní pro každého vězně jedno jídlo, na ty v nejnižších patrech se většinou nedostane.

Zatímco první díl Díry byl velmi dobře hodnocen a diváky po celém světě opravdu nadchl, Díra 2 v jejich očích spíše propadla, protože nepřinesla očekávané odpovědi na otázky z jedničky, ale naopak jich z ní ještě více vzešlo. Není pak vůbec divu, že zmatení diváci několik dní po uvedení ve velkém Googlu podle Google Trends zadávali dotaz „Díra konec vysvětlení“.

ČTETE TAKÉ: Film nezmění svět, ale může změnit diváka: Režisér vysvětlil nejasný konec temného thrilleru Díra

Hojně kolem toho diskutovali také diváci na sociální síti X. „Pokouším se dát dohromady, co se vlastně přesně děje v Díře 2. JE TO POKRAČOVÁNÍ NEBO PREQUEL???? Nic z toho nechápu,“ napsal například jeden divák. Další uvedl: „Díval jsme se na Díru 2 a uvědomil jsem si, že se musím znovu podívat na první díl. Udělal jsem to. A stále jsem zmatený.“

„Díval jsme se na Díru 2 v domnění, že mi budou vysvětleny věci z prvního filmu, ale nejen že neexistuje žádné vysvětlení, naopak se nabízí ještě víc otázek a já ani nedokážu říct, jestli je to prequel nebo pokračování,“ uvádí další.

TAKÉ JSME PSALI: Recenze na film Díra 2: Pokračování hitu Netflixu, které zvedá žaludek, má dobré základy, ale za jedničkou dost pokulhává

Na druhou stranu se mezi diváky našli i tací, kteří žádný problém se závěrem Díry 2 neměli. „Nevím, proč lidé říkají, že je Díra 2 matoucí jako první díl. Ukazuje, jak společnost ovládaná brutálními pravidly a zákony vede až k revoluci za svobodu, nedostatek pravidel, a kde každý bojuje o vlastní přežití,“ uvedl jeden z těch, kteří mají pocit, že děj filmu chápou.

První díl thrilleru Díra si ostatně vedl u diváků mnohem lépe. Například na Kinoboxu získal hodnocení 73 %. Druhý díl z roku 2024 si však vedl o poznání hůře. Díře 2 dali diváci jen 52 %. Na druhou stranu, co se týče sledovanosti, ta nebyla vůbec špatná. Uvidíme tedy, zda se dočkáme i slibovaného třetího dílu, ve kterém by režisér a scenárista Galder Gaztelu-Urrutia rád vysvětlil i to, proč a jak vlastně „Díra“ vznikla.

Zdroj: X/#theplatform2, Google Trends, Kinobox

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.