Nejočekávanější horor roku se točil i v Česku a má naprosto špičkový trailer. Legendární Upír Nosferatu znovu ožije

Michaela Pašková
Foto: Focus Features

Premiéra nejočekávanějšího hororového snímku poslední doby se pomalu blíží. Zatímco Američané se budou moci z nového zpracování kultovního Upíra Nosferatu těšit už na Vánoce, my si budeme muset pár dní počkat. To ale vůbec nevadí, protože trailer snímku Nosferatu vypadá naprosto špičkově.

V roce 1897 irský autor Bram Stoker vydal epistolární román Dracula, který je klasickým literárním dílem vampyrismu. Upírská legenda láká nejenom čtenáře, ale i nejrůznější produkční studia, která neustále točí filmy, v nichž Hrabě Drákula sehrává zásadní roli.

Příběh zaujal i tvůrce hororu Upír z Nosferatu, který po více než sto letech od uvedení diváci stále považují za nejlepší draculovský film, i když v něm v podstatě žádný Hrabě Drákula nevystupuje. Friedrich Wilhelm Murnau bohužel nezískal práva na natočení adaptace Stokerova díla, takže změnil jména postav a lokace. Výsledný film se ale stále až moc podobal románu, díky čemuž vdova po Stokerovi vyhrála soud, který přikázal všechny tehdejší kopie snímku zničit. Naštěstí se jich pár dochovalo, díky čemuž se můžeme těšit z upírovské klasiky i dnes.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: OD INTERVIEW S UPÍREM PO STMÍVÁNÍ: 10 FILMŮ O UPÍRECH, KTERÉ SE ŘADÍ MEZI KLASIKU 

Natáčecí lokace

Americký režisér Robert Eggers začal pracovat na novém zpracování Upíra Nosferatu už v roce 2015. Od té doby ušel dlouhou cestu, než se svým produkčním štábem konečně zavítal do Česka, kde svůj horor Nosferatu začal v únoru 2023 točit. Kromě barrandovských filmových studií se natáčelo v různých lokacích v Praze a po okolí. Štáb například zavítal na hrad Pernštejn, zámek Rožmitál a do pražské Invalidovny. Některé scény se natáčely na goticko-renesančním hradě Hunedoara, který je též znám jako Korvínův hrad. Podle legend byl na tomto hradě v Rumunsku vězněn slavný valašský kníže Vlad III. Dracula.

PSALI JSME TAKÉ: ZA OPONOU AKČNÍHO HORORU: FILM VAN HELSING SE NATÁČEL I NA NĚKOLIKA MÍSTECH V ČESKU A JE PLNÝ CHYB 

Režisér nejočekávanější hororové novinky si nevybral Česko zcela náhodou, jelikož se původní film z roku 1922 natáčel v Československu, a to na Oravském hradě, Dolném Kubíně a ve Vratné dolině.

Nosferatu
Foto: Foto: Focus Features

Herecké obsazení

Vzhledem k tomu, že je horor Nosferatu novým zpracováním Upíra Nosferatu a ne Stokerova románu, vystupuje v něm místo Drákuly hrabě Orlok (Bill Skarsgard) a takový Van Helsing se jmenuje Albin Eberhart Von Franz (Willem Dafoe). Postavu Thomase Huttera ztvární Nicholas Hoult a jeho manželku Ellen Lily-Rose Depp, dcera slavného Johnnyho Deppa.

Upírská legenda s hororem Nosferatu ožije v Česku znovu už 2. ledna 2025.


Zdroje: Screen Rant, The Wrap

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.