Film, který dobyl Česko, teď bude bojovat o Oscara. Kandidátem jsou Mádlovy Vlny inspirované skutečnými událostmi

Eva Lenská
Foto: Dawson Films

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev, vybírá každoročně kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film. Letos to bylo snadné. Byl vybrán snímek, který uspěl i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, a v kinech ho zatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Jistě nebylo těžké uhodnout, že vítězem se stalo historické drama Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Hlasování akademiků o kandidáta na Oscara probíhalo od 30. srpna do 8. září. V hledáčku bylo 13 českých celovečerních filmů, které přihlásili jejich producenti. Hned za filmem Vlny se v hlasování umístily snímky Amerikánka a Mord.

Mádlův snímek Vlny měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde si vysloužil Diváckou cenu deníku Právo. Dostal krásných 54 181 hlasů. Do kin pak oficiálně vstoupil 15. srpna a ještě stále ho hrají. Na ČSFD má skvostné hodnocení 89 %.

ČTĚTE TAKÉ: NOVÝ ADEPT NA OSCARA A VÍTĚZ ZLATÉHO LVA V BENÁTKÁCH. VEDLEJŠÍ POKOJ ZÍSKAL 18MINUTOVÝ POTLESK VE STOJE

O čem je historické drama Vlny

Snímek pojednává o reálných lidech a skutečných událostech z let 1967 a 1968. Středobodem je Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu, místo plné nadaných osobností se širokým rozhledem, jazykovou výbavou, ale hlavně snahou o poctivou novinářskou práci, která musí stát vždy na pravdě. Epický a dynamicky natočený film o vzedmutí nevšedního heroismu tváří v tvář opresivnímu režimu je prodchnutý jedním bratrským poutem a věčnými tématy lásky, zrady, morálky a naděje.

Hlavní role ve filmu Vlny ztvárnili Vojtěch Vodochodský, Táňa Pauhofová, Stanislav Majer, Vojtěch Kotek, Martin Hofmann, Tomáš Maštalír, Igor Bareš, Marika Šoposká a Petr Lněnička.

Kdo je Jiří Mádl

Jiří Mádl debutoval coby režisér a scenárista snímkem Pojedeme k moři, jenž si vysloužil 3 nominace na Českého lva a získal řadu ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Jeho druhým celovečerním filmem je snímek Na střeše, jenž obdržel hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Mannheimu i Cenu diváků na MFF Karlovy Vary a byl nominován na Českého lva v 7 kategoriích. 

Mádl je však známý především jako herec. Po debutu ve Snowboarďácích si zahrál například ve snímcích Děti noci, Čtyři slunce, Probudím se včera, Vlk z Královských Vinohrad, Colette nebo Deníček moderního fotra. V roce 2022 mu vyšla kniha Přitažlivost planety Krypton.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: HEREČKA NATASHA LYONNE ZAVZPOMÍNALA NA NATÁČENÍ DOJEMNÉHO FILMU JEHO TŘI DCERY. MLUVÍ SE O NĚM JAKO O MISTROVSKÉM DÍLE

Loni vybrali akademici jako kandidáta na Oscara za Českou republiku film režiséra Tomáše Mašína Bratři. Ikonickou zlatou sošku americké Akademie filmového umění a věd zatím získaly jen dva československé a jeden český film: Obchod na korze (1965) Jána Kadára a Elmara Klose, Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a Kolja (1996) Jana Svěráka.

Oscarový shortlist výběru 15 zahraničních filmů Akademie zveřejní 17. prosince letošního roku. Nominace budou oznámeny 17. ledna 2025. Slavnostní vyhlášení 97. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd se uskuteční 2. března 2025.

Zdroj: ČSFD, KVIFF, Česká filmová a televizní akademie, Bontonfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.