Nový adept na Oscara a vítěz Zlatého lva v Benátkách. Vedlejší pokoj získal 18minutový potlesk ve stoje

Eva Lenská
Foto: La Biennale di Venezia

Mezinárodní filmový festival v Benátkách skončil a hlavní cenu, tedy Zlatého lva, tentokrát obdržel legendární španělský režisér Pedro Almodóvar. Jeho první film natočený v angličtině, jenž dostal název Vedlejší pokoj (The Room Next Door), si Benátky doslova získal. Vysloužil si totiž 18minutový potlesk ve stoje.

Čtyřiasedmdesátiletý oscarový režisér Pedro Almodóvar se ani tentokrát nenechal zahanbit a svůj první film v angličtině natočil dle svých slov proto, aby zahájil novou éru. Námět našel na stránkách knihy What Are You Going Through od americké spisovatelky Sigrid Nunez. Do hlavních rolí obsadil dvě významné a skvělé herečky — Julianne Moore a Tildu Swinton.

O čem je film Vedlejší pokoj?

Snímek Vedlejší pokoj (The Room Next Door) vypráví o dvou ženách, které spolu kdysi pracovaly v jednom časopisu. Ingrid (Julianne Moore) se poté stala spisovatelkou autobiografických románů, zatímco Martha (Tilda Swinton) si zvolila dráhu válečné reportérky. Obě dámy svého času spojoval i stejný muž. Nyní obě překročily šedesátku a Martha trpí rakovinou ve třetím stadiu. Nechce, aby ji nemoc zcela pohltila a zbavila důstojnosti i rozumu, tak se rozhodne pro eutanazii. Ještě před tím by však ráda strávila nějaký čas se svou kamarádkou.

ČTĚTE TAKÉ: ROMANCE MEZI PSYCHOPATY, KTERÁ VZDORUJE VŠEM OČEKÁVÁNÍM. PRVNÍ RECENZE NA FILM JOKER: FOLIE À DEUX JSOU VENKU, ALE NE VŽDY POZITIVNÍ

Vedlejší pokoj
Zdroj: El Deseo

Ačkoli jde o smutné téma, snímek není ponurý a není jen o smrti, ale i o životě, klimatických změnách a vztazích. Almodóvar sdělil novinářům také to, že film je o stavu planety a stavu lidí. Chtěl jím jasně vyjádřit svůj postoj k eutanazii, kterou Španělsko zlegalizovalo v roce 2021. „Eutanazie by měla být dostupná po celém světě,“ řekl. „Měla by být regulována a lékař by měl mít povoleno svému pacientovi pomoci.“

Julianne Moore pochválila Almodóvara za to, že se ve svém filmu zaměřil na kamarádky, které jsou už starší věkem. „Neznám na světě jiného filmaře, který by to udělal,“ dodala. Tilda Swinton pak prohlásila: „V první řadě považuji tento film za milostný příběh mezi Ingrid a Martou… Ale také za příběh o evoluci, ať už mluvíme o válce či klimatických změnách… Ve filmu je znát víra v nezbytnost a nevyhnutelnost evoluce, ať už nás zavede kamkoli.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: VZRUŠUJÍCÍ NOVINKA S NICOLE KIDMAN NAŽHAVILA BENÁTKY. FILM SI VYSLOUŽIL 6,5MINUTOVÉ OVACE VE STOJE I NADŠENÁ HODNOCENÍ

Foto: El Deseo

První recenze na film Vedlejší pokoj, který vyhrál Zlatého lva

Vítěz Zlatého lva se může pyšnit i pochvalnými recenzemi. Na Rotten Tomatoes si vysloužil hodnocení 93 %. „Barevnost filmu The Room Next Door tkví v jeho tajném poselství, je jazykem potěšení a krásy, který nám připomíná, jak skvělé je být naživu. Je-li vůbec možné natočit radostný film o smrti, Almodóvarovi se to právě podařilo,“ napsala o snímku Stephanie Zacharek z magazínu Time.

„Swinton a Moore vdechly filmu srdečnost, která se zpočátku zdála být neuchopitelná, stejně jako důstojnost, lidskost a soucit, které jsou zde Almodóvarovým hlavním tématem zrovna tak jako smrtelnost,“ prohlásil David Rooney z The Hollywood Reporter.

Jaké další filmy v Benátkách získaly ceny?

Stříbrného lva získal na filmovém festivalu v Benátkách snímek Vermiglio od italské režisérky Maury Delpero. Cenu za nejlepší ženský herecký výkon dostala Nicole Kidman za erotický thriller Babygirl a Cenu pro nejlepšího herce obdržel Francouz Vincent Lindon za svůj výkon ve filmu The Quiet Son (Jouer avec le feu).

V českých kinech bude mít Vedlejší pokoj premiéru 5. prosince.

Zdroj: Deadline, The Guardian, Rotten Tomatoes, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.