Will Smith Hollywoodu vytřel zrak. Jako fénix z popela se vrátil na výsluní a lidé se ptají, zda se dočkají Dne nezávislosti 3 

Michaela Pašková
Foto: 1996 20th Century Fox

Úspěch Willa Smithe s filmem Mizerové: Na život a na smrt byl dostatečně hlasitý na to, aby přehlušil veškeré negativní ohlasy, který ho poslední dva roky provázely. Herec vtrhl do kin s jedním z největších letních blockbusterů letošního roku, který nakopl jeho skomírající kariéru v Hollywoodu. Nabízí se tak otázka, jestli se dočkáme třetího dílu hitu Den nezávislosti.

V roce 1996 vstoupil do kin sci-fi trhák Den nezávislosti, který se stále řadí mezi největší hity režiséra Rolanda Emmericha. Snímek sledoval Willa Smitha jako stíhacího pilota Stevena Hillera, který se snaží ochránit lidstvo po mimozemské invazi. V roce 2016 se Emmerich vrátil s nepříliš dobře přijatým pokračováním Den nezávislosti: Nový útok, v němž byla Hillerova postava zabita poté, co Smith s ohledem na svou účast ve filmu Sebevražedný oddíl odstoupil od projektu.

Přestože Den nezávislosti: Nový útok nebyl úplným kasovním propadákem, nepochybně byl komerčním zklamáním. První film celosvětově vydělal ohromujících 817 milionu dolarů, pokračování na tom se svými zhruba 400 miliony dolarů bylo podstatně hůře. Pro srovnání první díl na Kinoboxu dosahuje skvělých 77 % a diváci ho označují za krále katastrofických sci-fi filmů tehdejší doby. Naopak Nový útok na Kinoboxu dosahuje průměrných 57 %.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: POŘÁDNĚ DRSNÉ A NÁSILNÉ: PO EXTRÉMNÍ KRITICE DIVÁKŮ NETFLIX PŘEDĚLAL SVŮJ NEJVĚTŠÍ PROPADÁK A VYDÁVÁ HO ZNOVU. TENTOKRÁT DOST PŘITVRDIL

„Jaká škoda filmu s velkým potenciálem a určitě i velkým rozpočtem. Ve filmu jsou dobré efekty, tím to ovšem končí. Slátanina na entou v každém záběru,” píše o druhém dílu jeden z diváků ve své recenzi. „Klasický Emmerich. Pořád něco vybuchuje, patos by se dal krájet a sem tam se někomu podaří slušně zahláškovat. Zatímco v jedničce tohle fungovalo perfektně, ID2 je jen takovým slabým odvarem, který dolů tahá hlavně hodně nesmyslný scénář. Takový příběh bych čekal v nějakém céčkovém sci-fi a ne v blockbusteru za 170 milionů dolarů,” další to vnímá podobně.

Není proto divu, že okolo třetího dílu bylo následně delší dobu ticho. Sám režisér v rozhovoru pro Yahoo Movies UK přiznal, že dvojka mohla být skvělým filmem, protože chtěl původně natočit snímek, který by byl přesně jako ten první. Smith se tehdy ale odtrhnul od projektu. Uznává, že měl produkci Nového útoku v té době pozastavit, protože museli rychle dát dohromady jiný scénář, čímž ve finále dělal něco, co sám nesnášel.

PSALI JSME TAKÉ: OSCAROVÉ SCI-FI, KTERÉ CHYTNE ZA SRDCE, MÍŘÍ NA NETFLIX. DOKONALE PROKRESLENÉ POSTAVY A UVĚŘITELNÝ PŘÍBĚH, HODNOTÍ HO DIVÁCI

Nedávno byl režisér během rozhovoru pro The Playlist dotázán, jestli se připravuje třetí díl a zda by se Will Smith mohl do série vrátit. Na to Emmerich odpověděl, že to s možným pokračováním po fúzi 20th Century Fox se společností Walt Disney nevidí pozitivně a zároveň připomněl, že Smithova postava ve dvojce zemřela. Šance na potencionální trojku se zkrátka podle něj zhoršily.

Nicméně pokud by se Disney rozhodlo dát třetímu dílu zelenou, režisér už má dokonce vymyšlený i jeho příběh. Ve trojce by lidé žili na uprchlické planetě, kde by se střetli s mimozemšťany.

Zdroje: Netflix Junkie, ScreenRant, ComicBook, Yahoo Movies UK, The Playlist, Kinobox

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.