Mezi oceněnými 58. ročníku festivalu v Karlových Varech jsou dva české filmy a poprvé vyhrál dokument

Eva Lenská
Foto: Dawson Films

Letošní 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu je u konce a je tedy na čase se zaměřit na vítěze. Kdo si odnesl hlavní cenu? Které snímky zabodovaly a my se na ně můžeme těšit v kinech? Diváky i porotce kromě jiného oslovily také dva vydařené české kousky.

Poprvé v historii festivalu byl Hlavní cenou, tedy Křišťálový glóbem, ověnčen dokumentární snímek. Zvítězil dokument Náhlý záblesk hlubších věcí skotsko-irského režiséra Marka Cousinse, který pojednává o malířce Wilhelmině Barns-Graham, jež v roce 1949 vystoupala na vrchol švýcarského ledovce Grindelwald.

ČTĚTE TAKÉ: NEJHORŠÍ OUTFITY, KTERÉ ZATÍM ČESKÉ CELEBRITY OBLÉKLY VE VARECH: OHYZDNÝ PYTEL, NEVKUSNÝ SVETR I KOLOTOČÁŘSKÁ MÓDA

Foto: BOFA Productions

Zvláštní cenu poroty si vysloužil norský snímek Až na věky režisérky Liljy Ingolfsdottir. Tohoto filmu se týká i Cena za ženský herecký výkon, kterou získala Helga Guren. Ta v uvedeném filmu ztvárnila hlavní hrdinku Marii. Určitě je zajímavé, že režisérka studovala i na pražské FAMU.

Cenu za režii obdržela singapurská režisérka Nelicia Low za atmosferický thriller Na kordy a o Cenu za nejlepší mužský herecký výkon se podělili Ton Kas Guido Pollemas z nizozemsko-belgického snímku Host a ryba třetího dne o vztahu otce a syna. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: MRAZIVÝ ČESKÝ THRILLER S GEISLEROVOU DORAZIL NA NETFLIX NESKUTEČNĚ BRZY PO PREMIÉŘE. VYNIKÁ VÝRAZNOU ATMOSFÉROU A SILNÝMI HERECKÝMI VÝKONY

Mord
Foto: Breathless Films

Nyní se můžou radovat všichni domácí diváci. Porota totiž udělila i dvě Zvláštní uznání. Jedno si odnesli Češi, konkrétně režisér Adam Martinec za svůj debut Mord. Tvůrce mimo jiné poděkoval svému otci Karlovi, který ve filmu ztvárnil hlavní roli. „Kromě toho, že jsi dobrej táta, tak teď jsi i dobrej herec, gratuluju,” řekl. Druhé uznání vyfasoval režisér Noaz Deshe za německo-francouzské drama z prostředí uprchlického tábora Xoftex. 

Diváckou cenu deníku Právo obdržel vydařený český film Vlny, který má na svědomí Jiří Mádl. Snímek o roli Československého rozhlasu v srpnu 1968 skončil v diváckém hlasování s fantastickým skóre 1.05 a celkovým počtem 54 181 hlasů. „Ze všeho nejvíce bych chtěl poděkovat divákům, že nám tady na festivalu způsobili takové vlnobití,” nezapomněl zdůraznit nadšený Mádl. O filmu jsme více psali zde.

PSALI JSME TAKÉ: AUTORKA KNIŽNÍ SÉRIE BRIDGERTONOVI SE VYJÁDŘILA KE ZMĚNĚ POHLAVÍ JEDNÉ Z POSTAV. DIVÁKŮM SLIBUJE NEJEMOTIVNĚJŠÍ A NEJSRDCERYVNĚJŠÍ ŘADU

Jak dopadla Soutěž Proxima? Velká cena putovala do Číny (vlastně i do USA, Nizozemska, Norska a Francie). Za snímek Cizinec, jenž se soustředil na hotelové pokoje, si ji odnesl režisér Zhengfan Yang. Zvláštní cenu dostal snímek Když přišla noc, který mapuje militantní prostředí současného Peru. Nicméně zabodoval i jeden ze slovensko-českých snímků. Zvláštní uznání totiž obdržel film Od marca do mája slovenského režiséra Martina Pavola Repky.

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary dostali samí vynikajíci umělci. Osobně ji na festivalu z rukou Jiřího Bartošky převzali Viggo Mortensen, Daniel Brühl a Clive Owen. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za přínos české kinematografii dostal Ivan Trojan.

Zdroje: KVIFF, Novinky, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.