Nový český film den po vydání na Netflixu kosí konkurenci. Je plný nostalgie a diváci přiznávají, že se v něm poznávají

Foto: Bontonfilm

Po necelých třech měsících od premiéry v kinech dorazil na Netflix český snímek Děti Nagana. Jde o další film, který se ihned po vydání vyšplhal v rekordním časem na vrchol TOP 10 nejsledovanějších filmů. Mezi českými počiny patří mezi ty s lepším hodnocením.

Češi milují hokej a možná i právě proto se rodinný film Dana Pánka s výstižným názvem Děti Nagana dostal hned den po vydání na Netflixu na první místo TOP 10 aktuálně nejsledovanějších filmů na platformě. Snímek je nejen poctou našim hokejistům, ale také má za cíl vést děti ke sportu. Ty dnes dávají ve velké míře přednost spíše videohrám a sociálním sítím.

„Poselství o tom, že dětské sny
mají mnoho podob a děti je třeba
podporovat.“

Ve filmu si zahrálo mnoho známých českých tváří v čele s Hynkem Čermákem. Dále se v něm objevují Tom Brenton, Klára Issová, Johana Racková, Simona Babčáková, Pavel Batěk, Honza Dědek, Fabian Šetlík a Taťjana Medvecká. Ambasadorem filmu se stal legendární hokejový brankář Dominik Hašek.

Foto: Bontonfilm

Snímek měl premiéru 22. února 2023, tedy přesně 25 let od památného hokejového finále na zimních olympijských hrách v Naganu, které se konalo 22. února 1998. Natáčelo se v Pečkách, Kutné Hoře, Malešově a Malé Úpě. Nyní dva a půl měsíce po premiéře se film dostal také na Netflix. Jde o jedno z nejrychlejších zveřejnění na této streamovací platformě od vydání filmu.

Na ČSFD si film vysloužil 66 %, což je oproti některým jiným českým snímkům poměrně slušné hodnocení. „Hokejový souboj Davida s Goliášem a čistá devadesátková nostalgie. Děti Nagana jsou asi nejblíž, co se tuzemská kinematografie dostala k těm milým americkým feel-good sportovním filmům, co znáte z víkendového televizního program,“ uvádí například jedna z recenzí a v další se zase píše: „Hodně příjemná a překvapivě solidní podívaná, která sice není ničím originální, svůj účel ale splní. Je evidentní, že Dan Pánek byl v době konání Nagana malým klukem, protože zcela přesně zachytil to, co se tehdy dělo a jak hokejové šílenství zachvátilo bez výjimek celý národ.“ I další recenze jsou ve velmi podobném duchu. „Taková nostalgie, úplně jsem se v tom viděl! V době Nagana mi bylo tolik, co hlavním hrdinům a taky jsme takhle hrávali na ulici,“ píše další divák.

O čem je film Děti Nagana?

Píše se rok 1998 a na turnaji století v japonském Naganu poráží Češi svého rivala Kanadu. Jedenáctiletý Dominik na to s úžasem zírá a touží být stejně dobrý jako Jágr nebo Hašek. Rád by hrál hokej. V cestě mu však stojí finance, které jeho rodičům na tento koníček chybí. Dominik ale neztrácí naději. Koupí si hokejku a spolu s kamarádem Honzou vytvoří hokejbalový tým. Porazit rivaly ze sousední vesnice není žádný med. Jedna prohra ale nic neznamená. Kluky podpoří Honzův táta Karel, kterého si zahrál Hynek Čermák. Býval hokejistou a jeho rady mohou být cenné. Kluky začne trénovat a všechno začne směřovat k vytouženému vítězství.

Zdroje: Autorka článku, Netflix, Děti Nagana, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.