Alex opustila násilného partnera. Bojuje o dítě a uklízí po bezdomovcích, aby měla na živobytí

Lucie Zajdáková
Foto: Ricardo Hubbs/Netflix

Realistické lidské drama s názvem Služka (Maid) má deset dílů a vyobrazuje, jak jednoduché je spadnout na dno, když se nemáte o koho opřít. V tomto seriálu se matka samoživitelka snaží vyhrát boj s chudobou a životem, který jí hází klacky pod nohy.

Alex (Margaret Qualley) opouští svého násilného partnera Seana (Nick Robinson), jelikož nechce nadále pokračovat v toxickém vztahu a snášet jeho opilecké chování. Snaží se najít střechu nad hlavou a vyhrát boj o přidělení dítěte do péče. To jí velmi znesnadňuje byrokracie, kolotoč náročného papírování a vyplňování formulářů. Střechu nad hlavou najde v domě na půli cesty a pravidelnou výplatní pásku jí zajistí práce uklízečky.

K práci se postaví zodpovědně, přestože je to někdy velmi náročné. Musí uklízet místa, kde po nějakou dobu žili bezdomovci nebo domy, ve kterých někdo zemřel. Její kolegyně se snaží i z těchto situací vytěžit, samozřejmě nezákonně. Alex to však odmítá. Jde jí pouze o stálý příjem. Díky své pracovitosti se pak stane hospodyní u velmi zámožných rodin. Zde ale zjišťuje, že není všechno zlato, co se třpytí. Ani moderně zařízený dům s velkým bazénem neznamená štěstí.

Hlavní hrdinka si v této socioekonomické situaci čistí hlavu psaním deníku s názvem Zpověď hospodyně, a také zkouší randící aplikace. Snaží se postavit ke svým problémům čelem. Přes všechny strasti si užívá radostné chvilky se svou dcerou Maddy. 

Seriál je adaptací biografické knihy od Stephanie Lando Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive. Na Netflixu si tahle minisérie drží příčky mezi deseti nejsledovanějšími tituly. A ani hodnocení na ČSFD není vůbec špatné (73 %).

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.