Otevři oči: Dívka se po nehodě probudí v léčebně amnézie. Všechno je však jeden velký podvod

Foto: Krzysztof Wiktor / Netflix

Na konci srpna na Netflix dorazil polský thriller Otevři oči (Open Your Eyes / Otwórz oczy). Minisérie ukazuje, jak tenká hranice je mezi realitou a halucinacemi. O čem příběh je a co můžeme čekat od jeho pokračování?

Mozek je velká záhada. Hraje si s naším vědomím a někdy nás nutí věřit věcem, které nejsou skutečné. A někdy zase skutečné jsou a my si myslíme, že nejsou. Velmi tenká hranice mezi realitou a halucinacemi je základem polského sci-fi thrilleru Otevři oči.

Seriál je natočen podle scénáře Kaspera Bajona, Igora Brejdyganta a Mileny Dutkowské. Vychází z polského románu Druga szansa od autorky Katarzyny Bereniky Miszczuk. Jde o čtvrtý původní polský seriál produkovaný společností Netflix.

O čem seriál je?

Poté, co její rodina zemře při tragické nehodě, zůstane dospívající dívka, která si nepamatuje ani své jméno, sama v léčebně pro lidi trpící ztrátou paměti. Virtuální mužský hlas vycházející z černé skříňky jí každé ráno opakuje drobné detaily z její minulosti, na které si zatím vzpomněla. Informuje ji, že poslední čtyři dny strávila na klinice pro lidi s amnézií, která má název Druhá šance.

Kromě dívky jsou na klinice další lidi, včetně pacientů, několika bodyguardů a dětí, které si většinu času hrají. Julka, jak si později začne říkat, začne mít podivné sny, které se zdají až příliš skutečné. Brzy začne zpochybňovat realitu kolem sebe a snaží se odhalit pravdu o zařízení, kde se děje spousta podivných věcí. Pokusí se dokonce uprchnout. Nakonec je ale vše úplně jinak, než si myslela. Zároveň však nebyla od pravdy daleko. Že to zní zamotaně? Podívejte se sami.

Foto: Krzysztof Wiktor / Netflix

Konec seriálu

Pozor, následující text obsahuje spoilery

Na konci seriálu Julka ztrácí zdravý rozum a padá do jezera. Když se probouzí z kómatu, zjistí, kdo skutečně je a co se stalo. Její skutečné jméno je Karolina. Právě toto jméno často slýchala ve svých nočních můrách a podvědomí. Při těžké automobilové nehodě utrpěla poranění mozku a byla čtyři týdny v kómatu. Byla přijata do univerzitní nemocnice v Katovicích, kde ji navštěvoval neurolog Andrzej Januszewski.

Zatímco Karolina byla v kómatu, její mladší sestra Patrycja byla v nemocnici po jejím boku. Patrycja byla zrzavá dívka, kterou Karolina často vídala ve své simulované realitě nebo snech. Když se Karolina probrala, sestra jí vysvětlila, že na ni celou dobu mluvila, ale nefungovalo to. Proto však Karolina neustále slyšela Patrycjin hlas. Dalo by se říct, že Karolina ve svém hlubokém spánku proplouvala mezi dvěma říšemi a vnímala tak kousky reality i simulace.

Poté, co je propuštěna z nemocnice, se snaží hrát na klavír. Před nehodou byla totiž výbornou klavíristkou. Ale nejde to. Zdá se, že ji někdo okradl o její talent. A přesně to se stalo. Karolina ze zvědavosti navštíví operní pěvkyni Janinu Hassovou, ženu, kterou viděla ve své simulované realitě, v Druhé šanci, kde se jmenovala Magda. Stejně jako Karolina se Magda před několika dny probudila z kómatu po hrozné nehodě na lyžích. Stejně tak i ona přišla o svůj talent.

Foto: Krzysztof Wiktor / Netflix

Od Janiny získá Karolina knihu s názvem Druhá šance od Zygmunta Tanatowského. V ní se dozví o projektu profesora Tanatowského, který připomínal kliniku Druhá šance, v níž byla Karolina uvězněna. Místo se rozhodne navštívit. Po cestě pak vidí stejnou benzinovou pumpu, kterou viděla v kómatu, a další povědomé věci. Je si tedy jistá, že to nebyl jen sen.

V Tanatowského bydlišti nenajde žádné konkrétní důkazy. Setkává se však s jeho bývalou manželkou Edytou, která na místě žije se svou dcerou Anielin. Dále zjišťuje, že část budovy je pronajata soukromé školce, která se nejmenuje jinak než Druhá šance. Jejím cílem je objevit včas v dětech talent a vypilovat ho. Školka je jen pro velmi movité rodiny.

Co přesně se děje, si Karolina uvědomí pořádně až ve chvíli, když ve své hudební škole potká Adama (skutečným jménem Ksawery), kterého vídala v kómatu v Druhé šanci. Ten si ji nepamatuje, ale náhodou umí najednou brilantně hrát na klavír.

Druhá šance byl simulační program, kde bohatí nakupovali talent pro své děti. To byl důvod, proč doktorka Žofie soustavně pacientům zdůrazňovala objevování jejich dovednosti a okamžitě jim uspořádala koncerty. Prostřednictvím zařízení určeného k neuro-přenosům tak přesouvala Žofie talent pacientů do dětí bohatých rodičů, kteří si jej koupili za peníze. Prostřednictvím programu byl tedy Karolinin talent předán Piotrovu synu Adamovi (Ksaweryho) a Magdin zase Tanatowského dceři Anielin.

Foto: Krzysztof Wiktor / Netflix

Matrix

Jaká byla funkce velkého počítače ukrytého ve sklepě? Černá skříňka v pokojích pacientů byla nějakým způsobem spojena s jejich mozky. Tyto černé skříňky byly provozovány velkým počítačem v suterénu, který byl hlavním mozkem simulačního zařízení Druhá šance, které mělo ukrást talent pacienta a přenést jej na příslušné kupující.

Počítač však nebyl navržen tak, aby zvládal vzpurné emoce a násilné chování, jaké jsme mohli vidět u Julky (Karoliny) a Magdy. Kvůli rebelům proto často „spadl“ nebo se přehříval. Piotr pochopil křehkost systému tlačil tedy na Žofii, aby Juliin talent rychle přenesla na jeho syna Adama (Ksaweryho).

Díky tomu, že Karolina pochybovala a bojovala, dokázala se nakonec z kómatu probudit a vyjít z Druhé šance živá, stejně jako Magda (Janina Hass). Obě se utopily ve vodě, která v reálném světě probudila jejich mozek.

Když Karolina v nemocnici procitla, uviděla na okamžik na stole černou skříňku. Později však mizí. Otázkou stále tedy zůstává, kdo ji tam dal a kdo ji odnesl.

Foto: Krzysztof Wiktor / Netflix

Vysvětlení konce

Karolina a Janina simulaci přežily, protože se proti ní vzbouřily, ale například Szymon v ní zemřel. Karolina se tedy na konci seriálu rozhodne do Druhé šance vrátit a zachránit přátele, které tam získala. Uvědomuje si totiž, že jde o další mladé talentované lidi, kteří jsou stále v kómatu a už se z něj nemusí probrat.

Paprsek naděje dorazil, když Karolinu navštíví v reálném světě Žofie. Řekne jí, že Piotr po přenosu talentu vyčistil Adamův mozek, aby si z Druhé šance nic nepamatoval. Proto Karolínu v reálném světě nepoznal. Zatímco Karolina chce zachránit přátele, Žofie hoří pomstou. Po Karolinině útěku Piotr Žofii vyhodil. V systému totiž evidentně zastával vyšší autoritu. Nyní mají obě společného nepřítele. Žofie Karolině nabídne, aby se znovu vrátila k simulaci prostřednictvím černé skříňky, kterou přinesla. Cílem je zachránit pacienty a navždy zničit Druhou šanci. Seriál končí, když se Karolina probudí v Druhé šanci.

Foto: Krzysztof Wiktor / Netflix

Druhá série

Jednou z teorií je, že Karolinina matka používala služby druhé šance, když byla Karolina malá. V seriálu totiž můžeme vidět scénu, kde se v halucinacích vidí, jak hraje na klavír a má na hlavě speciální špunty. Dalším důkazem, který teorii potvrzuje, je to, že Karolina jako malá neměla zájem o hru na klavír a matka na ni často křičela a ke hře ji nutila.

Druhá série však zatím nebyla potvrzena.

Foto: Krzysztof Wiktor / Netflix
Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.