8. řada seriálu Cizinka se nebude příliš podobat knize, říká její autorka Diana Gabaldon

Eva Lenská
Foto: Starz

Seriál Cizinka (Outlander) patří k těm nejoblíbenějším a fanoušci už teď smutní, že osmou řadou příběh Jamieho a Claire skončí. Jaký však bude onen v internetových diskuzích hojně probíraný konec? Úplné podrobnosti nevíme, ale autorka knižní série Diana Gabaldon přece jen prozradila dosti zajímavé informace.

Ačkoli již víme, že 2. část sedmé řady Cizinky bude mít premiéru 22. listopadu, pořád se nabízí otázka, jak asi tvůrci seriál zakončí, protože 8. řada má být poslední. Knižní série je však rozsáhlejší. Obsahuje devět hotových knih a desátou Diana Gabaldon píše.

Zatím víceméně vycházela jedna kniha na jednu řadu. Ale 8. řada, která se právě natáčí ve Skotsku, nebude spojena jen s devátou knihou Pověz včelám, že se nevrátím (Go Tell the Bees That I Am Gone). Mají se do ní vejít i určité části osmé knihy a pak je tu kniha desátá, která ještě nebyla vydána.

Autorka knižní série fanouškům vysvětlila, že kvůli menšímu počtu epizod si budou tvůrci seriálu muset vytyčit vlastní směr a potenciálně skončit úplně jinak. Můžeme tedy očekávat jiný konec než v knize. „Myslím, že lidem to nebude vadit, ale celkově se ta řada nebude moc podobat desáté knize,“ prozradila Gabaldon. „Už jen proto, že na to není prostor.“

ČTĚTE TAKÉ: JEDEN Z NEJLEPŠÍCH FILMŮ S VÁLEČNOU TEMATIKOU MÍŘÍ NA NETFLIX. NERVY DRÁSAJÍCÍ THRILLER S TÍSNIVOU ATMOSFÉROU, HODNOTÍ HO DIVÁCI

Foto: Starz/Sony Pictures Home Entertainment

„I kdyby tvůrci měli k dispozici kompletní kopii celé desáté knihy (řekla jsem jim o ní tolik, kolik jsem mohla), seriál se jí v žádném případě nebude podobat. Základní omezení spočívá v tom, že 8. řada má jen 10 epizod a z hlediska poměru kniha/seriál to vychází tak, že do poslední řady mohou nacpat maximálně 10 % z každé knihy,“ vysvětlila poté.

Jak už bylo naznačeno, tvůrci mají k dispozici celou knihu Pověz včelám, že se nevrátím, zhruba tři čtvrtiny knihy Vepsáno krví vlastního srdce a pracovní synopsi knihy desáté. Vše bude muset dávat smysl. Podle Gabaldon to vyřešili jednoduše. Vybrali konkrétní scény nebo dějové linie a pak vytvořili jakýsi stručný rámec, který je více či méně logicky spojuje.

Spisovatelka doufá, že fanoušci Cizinky budou spokojeni jak s koncem seriálu, tak s koncem poslední knihy, která ještě nemá název. Určitě je také potěší prequel Krev mé krve, který bude líčit osudy rodičů Jamieho a Claire.

Zdroj: Digital Spy, Facebook/Diana Gabaldon, Databáze knih

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.