Anime kombinující samuraje, roboty i magii je tady. Černošský samuraj Yasuke musí zachránit Japonsko

Petr Stoško
Foto: Netflix

Před několika měsíci slavila úspěch krátká dokumentární minisérie Éra samurajů: bitva o Japonsko, na kterou Netflix nepřímo navazuje dalším seriálem z období válčících států. Anime Yasuke je dalším pokusem Netflixu prorazit na poli anime.

Období válčících států a všeobecná popularita Oda Nobunagy je stále velmi atraktivním tématem, a tak není divu, že se Netflix rozhodnul opět zvolit toto středověké období a zasadit do něj své nejnovější anime, které svou brutalitou dobře zapadá do už tak nelítostné doby plné válek. Yasuke však není prvním anime s tématikou samurajů na Netflixu, protože zde již delší čas máme Samurai 7, volnou adaptaci slavného filmu Akira Kurosawy Sedm samurajů.

V slavném chrámu Honnō-ji roku 1582 čeká na smrt slavný Oda Nobunaga spolu se svým oddaným služebníkem Yasukem. Ten se snaží svého pána přesvědčit, aby ještě uprchnul. Armáda v čele s Akechi Mitsuhidem, kterého ovládá tajemná a mocná kněžka, se pomalu dostává skrz hořící chrám za Nobunagou, který ztratil vůli bojovat a rozhodne se spáchat seppuku.

S takovými vzpomínkami se probouzí značně zanedbaný a již o dvacet let starší Yasuke ve své malé polorozpadlé chatrči, kde dožívá svůj život jako zlomený muž. Pracuje v malebném a tichém údolí jako loďkař a pomáhá všude tam, kde je třeba. Yasuke je požádán, aby doprovodil místní zpěvačku Ichiku a její dceru Saki ke speciálnímu doktorovi. I když zprvu odmítne nakonec se rozhodne obě doprovodit na jejich cestě. Hned na začátku cesty jsou Yasuke, Ichika a Saki napadeni neznámými kriminálníky a Yasuke již tuší, že tahle doprovodná mise nebude jednoduchá.

Režisérem, producentem a scénáristou tohoto projektu je Lesean Thomas, který byl při tvorbě postavy Yasukeho inspirován skutečným člověkem. Seriálový Yasuke se zakládá na černošském bojovníkovi v Nobunagových službách, jenž je opravdu zaznamenaný i v dobových spisech a malbách. Všech šest dílů tohoto akčního anime je na Netflixu možné zhlédnout od 29. dubna i s českými titulky.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.