Nejlepší dokumenty letošního roku na Netflixu: Skandální vraždy, bohatí psi i těžký život tenistů

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Tvůrci Netflixu poslední roky zaznamenávají úspěchy v dokumentární tvorbě. Dva roky nazpátek vyhrál Oscara film Moje učitelka chobotnice, letos se na listu nominací také objevily dva krátkometrážní snímky. A přestože je teprve začátek roku, už nyní na této streamovací platformě lze najít nové kousky, které by žádnému milovníkovi dokumentů rozhodně neměly utéct.

Vražda Murdaughových: Skandál na jihu

Když v roce 2019 došlo k nešťastné nehodě na člunu, při které zemřela mladičká Mallory Beach, na povrch začala vyplouvat děsivá tajemství jedné z nejmocnějších tamních rodin. Loď totiž tehdy údajně řídil alkoholem omámený mladší syn Paul Murdaugh. Třídílný seriál se ale nevěnuje Paulovi nebo vyšetřování onoho osudného večera. Hlavním aktérem celého případu se totiž po tragédii stává hlava rodiny Alex Murdaugh.

Na temnou minulost tohoto prominentního právníka a nepochopitelné události, které otřásly přímořským regionem Low Country v americké Jižní Karolíně, si posvítili režiséři Jenner Furst a Julia Wiloughby Nason. 

Break Point

Ani milovníci sportu nezůstanou ochuzení o parádní podívanou. V režii Martina Webba vznikl nový desetidílný seriál Break Point, který sleduje skupinu různých tenistů, již dělají všechno proto, aby se zapsali do dějin tohoto sportu.

Filmaři vybrané vrcholové atlety sledovali po celý rok a cestovali s nimi i po různých sportovních událostech. Diváci se tak v pořadu plném napětí, akce a strastiplného života tenistů, podívají na grandslamové a další slavné turnaje.

Pamela: Příběh lásky

Režisér Ryan White se vydal po stopách jedné z nejvýznamnějších ikon 90. let Pamely Anderson. V novém biografickém dokumentu kanadské hvězdy vysvětluje, že její osud diváci neznají tak dobře, jak by si mnozí mohli myslet. Život tohoto sex symbolu totiž nebyl pouze Pobřežní hlídka.

Anderson se nyní po zhruba třech dekádách, kdy její jméno zná takřka celý svět, rozpovídala o raném životě v Ladysmith v Britské Kolumbii a začátcích kariéry modelky a herečky. Ve filmu ale vypraví i o svých útrapách s láskou, objevují se v něm i doposud nikdy nezveřejněné osobní fotografie, rozhovory a záznamy z deníku.

Guntherovy miliony

Bizáru není nikdy dost a ví to i tvůrci dokumentu Guntherovy miliony. Ve čtyřech dílech dávají nahlédnout pod pokličku rozmarného života miliardáře Gunthera VI. Ten si se svými 400 miliony dolarů žije v přepychu v sídle v Miami, kde se obklopuje sluhy a modelkami. Že na tom zatím není nic moc divného? Tak co kdybychom vám řekli, že Gunther VI. je německý ovčák.

Podle všeho tento chlupáč veškeré jmění podědil po jisté hraběnce, jež neměla jiného dědice. Peníze a jejich psí osud svěřila do rukou blízkému příteli, italskému dědici farmaceutických firem Maurizio Mianovi. Okolo hafana a především jeho páníčka se ale občas stávají opravdu prapodivné věci zahrnující kontroverzní sociální experimenty a daňové podvody.

Stopař se sekerou

Poslední tip je velké lákadlo pro fanoušky true crime dokumentů. Film Stopař se sekerou totiž zahrnuje všechno, na co jen pomyslíte. Bezstarostný život mladého cestovatele, stopování, heroický čin, virální video a internetovou slávu, samozřejmě vraždu, nečekaný zvrat… Mimo to ale raketový vzestup a nejspíš ještě rychlejší pád Caleba Lawrence McGillvaryho zahrnuje slavná jména, jako je Justin Bieber nebo Jimmy Kimmel.

Šílenou cestu Kanaďana, kterou urazil od roku 2013 v pouhých deseti letech, zpracovala režisérka Colette Camden. V dokumentu zachytila jeho těžko uvěřitelný příběh „from zero to hero to zero“, jenž obletěl svět.

Zdroj: Netflixer, Netflix, Marie Claire, Netflix Life

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.