TOP 5 historických seriálů o ženských hrdinkách, které si můžete na Netflixu pustit na Mezinárodní den žen

Eva Lenská
Foto: Lucia Iuorio/Netflix

Je tu 8. březen a my slavíme Mezinárodní den žen. Svátek, který už v současné době vnímáme jako samozřejmost, byl v historii pro ženy velmi významný. Dnes můžeme pracovat, podnikat, tvořit cokoli chceme, ale bývaly doby, kdy ženy neměly ani volební právo a patřila jim jen plotna a kolébka. Zaměřme se tedy dnes na historické seriály o ženách, které nechtěly jen sedět v koutě, ale udělaly všechno proto, aby si splnily své sny a cíle. Často při tom musely překonávat opravdu těžké překážky.

Právo podle Lidie Poët

Emancipovaná italská právnička Lidia Poët sice v roce 1881 složí zkoušky z práv na Turínské univerzitě, ale jako žena to však v té době nemá jednoduché. Turínský soud jí odmítá přijmout do advokátní komory, čímž jí znemožňuje vykonávat právnickou praxi, a to jen z důvodu jejího pohlaví. Ona se však nevzdává. Zajistí si práci v advokátní kanceláři svého bratra Enrica a připravuje odvolání, kterým chce rozhodnutí soudu zvrátit. Podezřelým z trestných činů pomáhá tím, že hledá pravdu za vnějším zdáním a předsudky.

Na ČSFD má seriál hodnocení 71 %.

Císařovna

Rebelská bavorská princezna Alžběta okouzlí mladého rakouského císaře Františka Josefa na rodinném setkání v Bad Ischlu. Po svatbě se novopečená císařovna musí přizpůsobit přísné etiketě a pravidlům vídeňského dvora, což je pro volně vychovanou Sisi těžký úkol. Neulehčují to ani napjaté vztahy s tchyní Žofií, která se nezkušenou Alžbětu snaží neustále poučovat a vychovávat. Když vojska nepřátel Habsburské monarchie překročí hranice, lidé ve Vídni začnou protestovat proti císaři. Alžběta musí zjistit, komu může věřit a dokázat, že opravdu zvládne plnit svou roli císařovny a stát se svému lidu světlem a nadějí.

Na ČSFD má seriál hodnocení 73 %.

Pod královniným deštníkem

Královna Hwa Ryeong by měla působit ladně a důstojně, ale její synové jsou neposední a divocí, tak hledá způsoby, jak je zkrotit. Není divu, že si při tom občas trochu zanadává a spíš než ušlechtilá bývá pichlavá a přecitlivělá. Každý den jejího života je plný zkoušek, ale ona je všechny snáší, a to hlavně kvůli svým dětem. Všichni královští synové nemohou usednout na trůn, ale když korunní princ onemocní, hledá se nástupce. Královna se musí usilovně snažit, aby ti její uličníci, kteří zaostávají i v učení, předběhli nadanější syny konkubín. Potýká se tedy s intrikami, nenávistí a soupeřením.

Na ČSFD má seriál hodnocení 86 %.

Le Bazar de la charité: Osudná jiskra

Seriál začíná zobrazením skutečné události, a to požárem v Paříži na Bazar de la Charité, který vypukl 4. května 1897 a zahynulo při něm 126 lidí. V plánu navštívit bazar má i žena z vyšší třídy Adrienne de Lenverpré, která se snaží vymanit ze spárů svého manžela a tyrana Marca-Antoine de Lenverpré. Bazar, kde vypukne požár, navštíví i její neteř Alice de Jeansin, spolu se svou blízkou důvěrnicí a služebnou Rose Rivière. Adrienne z budovy naštěstí odejde včas, aby se setkala se svým milencem. To ale nikdo neví, a tak vymyslí plán, aby si její muž myslel, že je mrtvá. Celý děj seriálu se točí kolem následků požáru a tří žen, kterým se po této tragické události změní životy od základů.

Na ČSFD má seriál hodnocení 82 %.

Španělská princezna

Šestnáctidílná série pojednává o krásné španělské princezně Kateřině Aragonské, které je již od dětství zaslíben anglický trůn. Když dorazí do Anglie, aby se setkala se svým manželem Arthurem, princem z Walesu, mnozí ji nevítají zrovna s nadšením. Když Arthur náhle zemře, vše nasvědčuje tomu, že je pro ni trůn nadobro ztracen. Mladá Španělka tvrdí, že manželství nebylo nikdy naplněno a jako panna se začne zajímat o charismatického a umíněného prince Jindřicha, ze kterého jednou bude král Jindřich VIII.

Na ČSFD má seriál hodnocení 69 % (1. řada), 75 % (2. řada).

Zdroj: Netflix, ČSFD, autorka článku

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.