Dětský seriál s nebinárním bizonem, který se snaží prosazovat LGBTQ+ tématiku, se vrací na Netflix

Michaela Pašková
Foto: Netflix

První řada animovaného seriálu pro předškolní děti Ridley Jonesová: Strážkyně muzea (Ridley Jones) se na Netflixu objevila už v roce 2021. Protože měla obrovský úspěch, následovaly postupně řady další. Platforma zveřejňuje celé díly, které mnohdy dosahují několikamilionových zhlédnutí, na svém YouTube kanále pro děti.

Animovaný seriál Ridley Jonesová: Strážkyně muzea Netflix od ostatních odlišil tím, že dovolil Chris Nee, dětské televizní scenáristce a producentce, přidat nebinární postavu bizona Freda a více zabrouzdat do LGBTQ+ témat. Vzhledem k tomu, že toto téma je pro ni velmi osobní, není divu, že je k tématu přistupováno citlivě a obsah nepůsobí nijak hanlivě a homofobně.

V rozhovoru pro Los Angeles Times prohlásila: „Při vytváření postavy Freda jsem si velmi dobře uvědomovala, že se nacházíme v době, kdy trans, gender-fluidní a nebinární osoby byly v rozhovorech ve stejném přímém ohrožení jako já, když jsem se v roce 1988 přiznala k homosexualitě.“

Animovaný seriál se odehrává v podobném světě, jaký vidíme třeba ve filmech Noc v muzeu, který sdílí podobné prvky. Kromě toho Netflix čelil otázkám, zda je Ridley Jonesová příbuznou Indiana Jonese. Platforma to nikdy oficiálně nepotvrdila, nicméně se jedná o fiktivní postavy, takže příbuznými klidně být mohou.

Rodina Jonesových, která žije v domku na stromě uprostřed budovy, je již po generace strážcem tajemství muzea. Nejnovějším kandidátem na pozici strážkyně je šestiletá Ridley, která se teprve nedávno dozvěděla, že exponáty a výstavy ožívají pomocí magie. Zatímco si na svou novou roli zvyká, postupně navazuje přátelství s obyvateli muzea. Jako jedna parta přátel poté krotí chaos a chrání ty, kdo to potřebují. Zároveň se musí dívka ujistit, že jsou všichni v bezpečí a spokojení, aniž by se okolní svět dozvěděl o tajemstvích muzea.

Kromě již zmíněného bizona Freda budou jejími přáteli dinosaurus Dante, dodo Dudley, šimpanz Peaches a holčičí mumie Ishmat.

Vidět homosexuální, transgenderové nebo nebinární postavy v oblíbených televizních pořadech není důležité jen pro vývoj dětí, ale také pro příslušníky LGBTQ+. Animovaný seriál Ridley Jonesová: Strážkyně muzea hlásá myšlenku, že bychom se neměli bát svého pravého já. V jeden moment šestiletá holčička Fredovi říká, že ho má ráda právě proto, že je jiný a nebojí se to dát najevo.

Už 6. března bude na Netflixu přístupná pátá řada.


Zdroj: Netflix, Los Angeles Times

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.