5 skvělých seriálů, které jsou založené na skutečných událostech. U některých byste to možná nečekali

Eva Pospíchalová
foto: Netflix

Slavné okamžiky a skutečné osobnosti nepřezívají dál jen v dokumentech. Na Netflixu je aktuálně dostupná spousta seriálů inspirovaných historickými událostmi či životy významných osobností a diváci se jich nemohou nabažit! 

Ač to na první pohled nemusí být zjevné, dokonce i několik nejpopulárnějších seriálů v historii je založeno na skutečných událostech, a to včetně některých z našich nejoblíbenějších kousků. Jen se o tom většinou moc nemluví.

Kromě fiktivních příběhů se kinematografie často věnuje i realitě a snaží se zpracovat události, které se doopravdy staly, nebo v nich alespoň čerpá inspiraci k tvorbě příběhu nového. Diváci rádi vyhledávají seriály, které popisují prvky historie, obzvlášť pak zločiny nebo bizarní události. Jakých pět je nejvíce vyhledávaných na Netflixu?

5. Koruna (The Crown)

Populární seriál ani pravděpodobně není zapotřebí představovat. Jak napovídá název, seriál Koruna vypráví příběh vlády královny Alžběty II. a královské rodiny jako takové a snaží se maximálně držet pravdivého sledu událostí. Divácky je velmi oblíben.

4. Gangy z Birminghamu (Peaky Blinders)

Původní seriál produkovaný stanicí BBC je založen na událostech dvacátých let 20. století. V té době působil v poválečné Anglii známý gang rodiny Shellbyových, který využíval této chaotické éry historie ke svým kriminálním činům.

3. Mindhunter: Lovci myšlenek

Napínavý seriál vypráví příběh o zrození behaviorální vědecké jednotky v 80. letech. Popisuje příběh agentů FBI, kteří se díky schopnostem v oboru psychologie snaží dostat do mozků těch nejbrutálnějších zločinců, vrahů a psychopatů ve Spojených státech.

2. Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera

Kontroverzní počin z minulého roku vypráví události z pohledu obětí, které jsou dodnes poznamenány. Jeffrey Dahmer byl jedním z nejodpornějších zabijáků vůbec, zaměřoval na mladé muže a přistupoval až ke kanibalismu či nekrofilii.

1. Stranger Things

Ač může být překvapivé, že se tento seriál v tomto žebříčku objevuje, je tomu tak! V dřívější sérii Stranger Things se hlavní postava Eleven stává součástí experimentů na lidech. Tyto hrůzné záběry dětí jsou založené na reálných a velmi rozporuplných pokusech CIA z minulého století. Konkrétně nelegální avšak rozsáhlý projekt MK Ultra sledoval lidský mozek a možnosti jeho manipulace pomocí drog, mučení, izolace apod.

ZDROJ: best-of-netflix.com

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Karel Boháček

    Stranger Things. Je mi 63 let a propadl jsem tomuto seriálu. Skvěle vypracovaný, má to spád, humor i napětí., jemný i drsný. Vynikající výkony dětských herců.