Nebezpečně návykové vražedné drama: 4. série TY je lepší než všechny předchozí

Foto: Netflix

„Hello, you!“ Už jsme čekali příliš dlouho! Nejvíc toxický člověk, který nám dokáže přes to všechno vždycky tolik chybět Penn Badgley alias Joe Goldberg je zpátky. Netflix ve čtvrtek vydal první polovinu 4. řady seriálu TY (You).

Sériový vrah se zálibou v baseballových čepicích a honosné literatuře, je zpátky v nejnovější řadě seriálu TY. Tentokrát má nové jméno, nové město a nový cíl. Překvapivě (a naštěstí) Joeovým nejnovějším cílem není další ubohá nic netušící žena.

Ve 4. sérii je Joe ve skutečnosti tím, kdo se zběsile snaží zjistit totožnost záhadného cizince, který zabíjí členy oxfordského okruhu bohatých snobů, mezi kterými se Joe tak trochu omylem ocitne. Shodou okolností zná vrah Joeovu pravou identitu a celou jeho vražednou minulost… A tak nějak vypadá Joeova odpočinková dovolená ve Velké Británii.

Foto: Netflix

Každá série TY byla vždycky zasazena do jiného města a vždycky měla jiné jedinečné obsazení. Tahle série se od předchozích liší ale i něčím dalším. Tentokrát je cílem Joe. Jeho důvěrně známé vyprávění, které provází seriálem, už není pronášeno k ženě, ale s vroucí záští k cizinci, který je pekelně oddán svým vražedným pohnutkám. To vytváří nejen nový zvrat na zavedeném vzorci, který jsme mohli sledovat tři řady, ale také nám go dává šanci nahlédnout hlouběji do Joeova pokřiveného „já“.

Během celé série je Joe zděšen činy zabijáka a jasně se považuje za morálně nadřazeného – navzdory skutečnosti, že vrah prostě dělá přesně to samé, co dělal Joe poslední tři série. Jak se někdo opovažuje ho pronásledovat a zjišťovat si každý detail o jeho životě? To vše ukazuje Joovu iluzi a divoce zkreslenou představu o sobě samém jako o „tragickém hrdinovi“, který vše dělá jen pro „lásku“.

Je zábavné sledovat Joea, jak se snaží odhalit svého vlastního tajemného stalkera. I tahle série je, stejně jako předchozí tři, plná zvratů. A rozhodně je i na co se těšit ve druhé polovině, která vyjde 9. března. Čeká nás totiž šílená podívaná. Posledních pět epizod má být podle kritiků nejpůsobivějším Badgleyho představením a připomene vám, proč se na tenhle seriál tak rádi díváte.

Foto: Netflix

Tvůrci riskovali a osvědčený příběh posunuli novým směrem – a funguje to. Čtvrtá série je odvážná, neočekávaná a plná šílených zvratů. Joe Goldberg dokázal ve 4. sérii zdolat ještě náročnější výzvy a našel způsob, jak nás znovu šokovat.

Na ČSFD má 4. série TY zatím nejlepší hodnocení ze všech dosud vydaných řad – 85 %. Uvidíme, jak si povede po vydání druhé poloviny. Na internetovém agregátoru filmových recenzí Rotten Tomatoes má seriál aktuálně hodnocení 100 % a vede si tak lépe než přechozí série, které měly 87 až 95 %.

Zdroj: Autorka článku, The Guardian, Rotten Tomatoes, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.