Netflix představí skutečný příběh první italské právničky, která si musela složitě vybojovat místo v mužském světě

Eva Lenská
Foto: Lucia Iuorio/Netflix

Na Netflix míří šestidílná krimi minisérie o první italské advokátce. Lidia Poët se nebála vkročit do světa mužů a zastávat se spravedlnosti. Kdo má rád seriály z právnického prostředí, jistě si tentokrát přijde na své. Příběh o ženě, která skutečně žila a něco dokázala, navíc jistě potěší každou ženu.

Emancipovaná italská právnička Lidia Poët opravdu existovala. Narodila se 26. srpna 1855 a 17. června roku 1881 složila zkoušky z práv na právnické fakultě Turínské univerzity a získala tak vážený titul. Jako žena to však v té době neměla jednoduché. Turínský soud ji odmítal přijmout do advokátní komory, čímž jí znemožnil vykonávat právnickou praxi, a to jen z důvodu jejího pohlaví.

Foto: Lucia Iuorio/Netflix

Lidia (Matilda De Angelis) se však nevzdává. Zajistí si práci v advokátní kanceláři svého bratra Enrica (Pier Luigi Pasino) a připravuje odvolání, kterým chce rozhodnutí soudu zvrátit. Podezřelým z trestných činů pomáhá tím, že hledá pravdu za vnější zdáním a předsudky. Také ji podporuje její švagr Jacopo (Eduardo Scarpetta), tajemný novinář, jenž jí předává informace všeho druhu.

Šestidílnou minisérii Právo podle Lidie Poët (The Law According to Lidia Poët) režírovali Matteo Rovere a Letizia Lamartire. Na scénáři se podíleli Daniela Gambaro, Guido Iuculano, Davide Orsini, Paolo Piccirillo a Elisa Dondi. Do hlavní role byla obsazena vycházející italská hvězda Matilda De Angelis, která se po boku Nicole Kidman a Hugha Granta objevila v seriálu Mělas to vědět. Další role ztvárnili Sara Lazzaro, Sinéad Thornhill a Dario Aita.

Jedním ze sloganů seriálu je: „Kdyby Bůh chtěl, abys byla právničkou, neudělal by z tebe ženu.“ Jenže ženy jsou silné a odhodlané. Jinak by se během dějin nedostaly tak daleko a svět téměř všech profesí by nadále patřil jen mužům. A Lidie Poët je toho jasným důkazem.

Seriál Právo podle Lidie Poët bude na Netflixu dostupný 15. února.

Zdroj: Netflix, Variety

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.