Zásadní role Mony Lisy ve filmu Glass Onion: Ten úsměv skrývá víc, než si myslíte

Foto: Netflix

Film Na nože: Glass Onion je sice nabitý působivým hereckým obsazením, ale málo kdo asi čekal, že by se v něm objevila i samotná Mona Lisa, že? A přesto tam je. Mistrovské dílo Leonarda da Vinciho z 16. století v případu Benoita Blanca (Daniel Craig) hraje hlavní roli.

Pozor, článek obsahuje spoilery!

Nejprve zahlédneme nejslavnější a nejtajemnější ženu světa jako neocenitelný středobod přepychového soukromého sídla na řeckém ostrově miliardáře Milese Brona (Edward Norton). Ano, je tak bohatý, že si mohl obraz dočasně pronajmout. Francie se totiž během globální pandemie COVID-19 potýkala s finančními problémy, a tak Bron použil svou neomezenou šekovou knížku a nejikoničtější obraz na světě se rázem ocitl u něj doma.

Da Vinciho malba má pro Brona zvláštní význam. Svému úzkému kruhu přátel v jednu chvíli sdělí, že chce „být zodpovědný za něco, o čem se bude mluvit stejně jako o Mona Lise – navždy“. A samozřejmě, co Bron chce, Bron dostane.

TAKÉ JSME PSALI: Nejnapínavější film roku sklízí úspěch. V nejepičtější scéně sehráli hlavní roli Češi

Kolem obrazu má nainstalovaný citlivý bezpečnostní systém, který ho má chránit. Mezitím se magnát chlubí tím, jak nedávno využil novou formu energie, nazývanou Klear, která zcela změní svět. Ale možná není tak úplně bezpečná a má potenciál vyhodit do povětří svět…. Malá cena za Bronovu nesmrtelnost.

Na konci filmu už všichni víme, že Bron zavraždil svou bývalou obchodní partnerku Andi Brand (Janelle Monáe), aby jí zabránil dokázat, že to ona je génius, za kterého se on vydává. Její dvojče, Helen po celou dobu předstírala, že je Andi, aby se pokusila Blancovi pomoci odhalit pravdu. A právě Helen má na konci filmu eso v rukávu v podobě Klearu. Vše vyhodí do povětří a ZAPÁLÍ Monu Lisu.

Foto: Netflix

Režisér a scénárista Rian Johnson říká, že od začátku věděl, že musí najít objekt, který je dostatečně slavný a vzácný, aby jeho zničení mělo na diváky dopad. „Musela to být Mona Lisa,“ říká, „na rozdíl od pálení třeba Bible nebo vlajky, něčeho, co by ve skutečnosti mohlo urazit spoustu lidí…“

Johnson také vysvětluje, že pro natáčení byla k dispozici pouze jedna kopie obrazu. „Nespálili jsme ji ten den (kdy se scéna natáčela), spálili jsme ji až poté, co jsme měli celý film hotový,“ vysvětluje. Stejně jako ve filmu, jakmile je něco pryč, je to pryč navždy.

Foto: Netflix

V Glass Onion platí, že to, co si myslíte, že vidíte, není vždy skutečné. A lidé jsou jen zřídka takoví, jakými se navenek zdají být. „Da Vinci vynalezl techniku ​​ malby, která nezanechává tahy? Proto se její výraz mění vždycky, když se na ni podíváte. Usmívá se a potom ne. Je šťastná? Je smutná? Nebo ani jedno? Ta prostinká věc, na kterou se díváte, najednou získává vrstvy a hloubku tak komplexní, že máte závrať,“ říká ve filmu Bron.

Podobně jako Mona Lisa to má i Helen, která se na konci filmu jemně usměje. Má podobný úsměv, jako obraz, který právě spálila. „Věděl jsem, že konec musí být její vítězství,” říká Johnson. „Ale chtěl jsem prvek nejednoznačnosti. Chtěl jsem stejný druh výrazu: Usmívá se? Nebo ne? Všechno, co Miles řekl, když mluvil o úsměvu Mony Lisy, platí i pro tuto osobu, se kterou jsme strávili celý film.“

Foto: John Wilson/Netflix © 2022

Zdroj: Film, Tudum

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.