Monstrum z Wall Street: Nový dokument si posvítí na největší finanční podvod v historii USA

Foto: Netflix

Filmař a dokumentarista Joe Berlinger nominovaný na Oscara je zpět s dalším dokumentárním seriálem, který brzy uvidíme na Netflixu. Tentokrát se zaměří na nechvalně známého finančníka a podvodníka Bernieho Madoffova v seriálu MADOFF: Monstrum z Wall Street (MADOFF: The Monster of Wall Street).

MADOFF: Monstrum z Wall Street je nadcházející dokumentární seriál filmaře a dokumentaristy Joea Berlingera zkoumající multimiliardové Ponziho schéma Bernarda L. Madoffa, takzvaného „Krále z Wall Street“ který byl považován za pachatele největší zpronevěry v historii USA.

Mezi Berlingerovy předchozí projekty na Netflixu patří série Na místě činu (Crime Scene), která nedávno vydala svůj třetí díl zaměřený na Texaská vražedná pole. Stojí také za dokumenty Rozhovory s vrahem (Conversations with a Killer) od Netflixu, které se zaměřují na sériové vrahy jako John Wayne Gacy, Jeffrey Dahmer a Ted Bundy.

Foto: Netflix

O čem je Monstrum z Wall Street?

Čtyřdílný dokument se bude zabývat pravdou skrývající se za Madoffovým plánem. MADOFF: Monstrum z Wall Street odhaluje pravdu o neblaze proslulém globálním Ponziho schématu Bernieho Madoffa v hodnotě 64 miliard dolarů, tedy největším v historii. Madoff jím rozbil životy bezpočtu individuálních investorů, kteří vložili svou důvěru v tohoto uznávaného profesionála z Wall Street.

Díky jedinečnému přístupu k informátorům, zaměstnancům, vyšetřovatelům a obětem a dosud neviděným videozáznamům samotného Madoffa tento čtyřdílný dokumentární seriál ukáže jeho vzestup od skromných začátků k jednomu z nejvlivnějších a nejmocnějších lidí na Wall Street.

Dokument odhaluje kádr spoluspiklenců a finanční systém ochotný přimhouřit oči nad Madoffovým podezřelým chováním. To samozřejmě vyvolává zjevnou otázku: Mohl by se takový očividný a destruktivní podvod opakovat?

Na zhlédnutí tohoto inovativního finančního thrilleru nebudete muset dlouho čekat. Čtyřdílný dokumentární seriál přichází na Netflix už 4. ledna 2023.

Kdo byl Bernie Madoff?

Bernie Madoff byl považován za podvodníka, který měl na svědomí největší zpronevěru v historii Spojených států. Jeho investiční firma měla fungovat na tzv. Ponziho schématu. Na stejném principu jsou založeny i obchodní modely jako pyramida nebo letadlo.

Služeb jeho firmy využívaly velké banky, nadace, charity i řada celebrit. Mezi Madoffovi oběti patří například známý režisér Steven Spielberg nebo herec Kevin Bacon. Škody, které světu zanechal, přesáhly v přepočtu bilion korun!

Kde je Bernie Madoff teď?

Madoff byl v červnu 2009 odsouzen ke 150 letům vězení a uvězněn ve federální věznici v Severní Karolíně. V době soudu byl tak neoblíbený, že musel na líčení chodit dokonce v neprůstřelné vestě. Údajně také dohnal k sebevraždě svého syna, který na jeho podvody upozorňoval. Po odpykání téměř 12 let vězení Madoff ve věku 82 let dne 14. dubna 2021 zemřel.

Foto: Netflix

Zdroje: Netflix, Finex, iDnes, Wikipedia, RollingStone, LostRemote

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.