Na české seriály Netflix trochu zapomíná. Brzy však konečně vydá jeden z těch nejlepších

Eva Lenská
Foto: Česká televize

Ačkoli nám Netflix přináší seriály z celého světa, na Českou republiku až doposud poněkud zapomínal. Doufejme, že to v budoucnu napraví. My se zatím můžeme těšit na první řadu divácky oblíbeného seriálu První republika z roku 2014.

Seriál První republika je vlastně takovou zfilmovanou historickou ságou, která mapuje příběh jedné rodiny v období od roku 1918 do počátku 30. let. Dočkal se tří řad, a ta první, kterou nám přinese Netflix, má 22 epizod.

V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky.

Příběh je sice vyprávěn očima rodiny z vyšší vrstvy, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokrývá různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také prolínají s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie.

První republiku začal v roce 2013 natáčet režisér Biser A. Arichtev, kterého proslavil velmi populární seriál Vyprávěj. Díky tomuto seriálu poznal i svou manželku Veroniku, kterou však v První republice nechtěl. Přesto se tam dostala. Poctivě vyhrála konkurz na roli Magdaleny Škvorové a nikdo tak nemůže říci, že byla obsazena z protekce.

Hlavní role v seriálu ztvárnili Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Jana Štěpánková, Veronika Arichteva, Pavel Kříž, Jan Vlasák a Taťjana Medvecká.

Několik zajímavostí z natáčení:

  • Při každém natáčení před vilou Valentových musel štáb vysypat pískem asfaltovou cestu a následně ho na konci natáčecího dne musel odstranit.
  • Při natáčení bojových scén dostal Ján Koleník malé boty, díky čemuž mu slezl nehet na noze a do původní délky dorostl až po jednom roce
  • Nejnáročnější bojové scény z prvního dílu seriálu se točily v létě 2013 v tropických vedrech. Ve stínu bylo 40 stupňů Celsia.
  • O roli Magdaleny se ucházelo kolem 70 hereček. Do nejužšího výběru postoupily Veronika Kubařová a Veronika Arichteva. Konkurz nakonec vyhrála Veronika Arichteva.
  • Celý interiér Valentovy vily spolu s módním salonem Valenta byl postaven v ateliérech Letňany. Ve všech těchto místnostech se také nacházela dobová kamna a nechyběly květiny pro dokreslení romantické atmosféry.
  • Slovenský herec Ján Koleník si ve skutečnosti holí hrudník, břicho i podpaží. Pro postavu Vladimíra Valenty si však ochlupení nechal narůst, aby to odpovídalo tehdejší době. Kvůli seriálu se také musel naučit mluvit správně česky.

První řadu seriálu První Republika bude na Netflixu 25. ledna.

Zdroj: ČSFD, Česká televize, wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.