Mimo stopu: Nezaměstnaná matka, která holduje alkoholu, hodlá zvládnout slavný Vasův běh

Eva Lenská
Foto: Jarowskij & Yellowbird

Slyšeli jste někdy o slavném závodě na lyžích, kterému se říká Vasův běh? Běží se na památku krále Gustava Vasy a účastní se ho téměř 16 000 lyžařů. Rozhodně to není žádná brnkačka, protože jeho délka činí 90 kilometrů. Zvládne ho žena, která spadla na dno a nemá žádnou fyzičku? Právě o tom pojednává švédský film Mimo Stopu.

„Lidé, kteří závodí na lyžích, dosahují v životě lepších výsledků na všech úrovních,“ tvrdí generální ředitel a cvičební maniak Daniel (Fredrik Hallgren). On sice bez sportu nedá ani ránu, ale jeho sestra Lisa (Katia Winter) je však jeho pravý opak. Je rozvedená, nezaměstnaná, ráda si přihne a má dceru, která by raději žila se svým otcem. Rozhodně nemá žádnou kondičku ani výdrž.

Jednoho dne se všechno změní. Lisa je sice na úplném dně, ale přesto oznámí své dceři, že hodlá zvládnout lyžařský závod Vasaloppet neboli Vasův běh. Její bratr, který na závod již trénuje, jí přispěchá na pomoc. Oba mají své důvody. Ona se potřebuje naučit soustředit a na něco se upnout, a on potřebuje vědět, že nemusí být dokonalý. Společně trénují a přitom se jako sourozenci sbližují. Když padne startovní výstřel, vydávají se spolu s dalšími patnácti tisíci lyžaři vstříc svým cílům.

Švédský snímek Mimo Stopu (Ur spår) natočil režisér Mårten Klingberg podle scénáře Marie Karlsson. Ve filmu o délce 109 minut si dále zahráli Matilda Källström, Rakel Wärmländer a Torkel Petersson. Natáčelo se v Dalarně, podél trati Vasova běhu, a ve městě Luleå.

Na snímek Mimo Stopu se budete moci podívat už 16. listopadu na Netflixu.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.