Netflix vydal nejlepší válečný film roku a jeden ze svých nejlepších počinů vůbec

Foto: Reiner Bajo/Netflix

První německojazyčná adaptace klasického románu Ericha Maria Remarquea z první světové války, Na západní frontě klid, která se loni na jaře natáčela v Praze i mimo ni, je konečně na Netflixu a sklízí úspěch.

Klasika Lewise Milestoneho z roku 1930 Na západní frontě klid (All Quiet on the Western Front) byla založena na románu Ericha Maria Remarquea z roku 1928 a stala se první adaptací knihy, která získala Oscara za nejlepší film. Od té doby se ho filmaři téměř nedotkli, kromě remaku režiséra Delberta Manna z roku 1979, v němž hrál Richard Thomas. Nyní se vše změnilo, a to podstatným způsobem. Novou filmovou adaptaci knihy totiž konečně natočilo Německo. Dokonce bude letos soutěžit o Oscara.

Foto: Reiner Bajo/Netflix

Film, který je od 28. října ke zhlédnutí na Netflixu, má epickou produkci, která vypadá mnohem dráž, než kolik ve skutečnosti stála. Nechybí velkolepé válečné scény, jež jsou trýznivým zobrazením teroru války.

Příběh o mladém německém vojákovi jménem Paul, který slouží na západní frontě v první světové válce, zůstává stejně silný jako kdykoli předtím. Ovšem v době, kdy se odehrává válka na Ukrajině, nabývá ještě větší závažnosti. Film ukazuje, že válka opravdu není jen videohra.

Od svého vydání 28. října film sklízí mnoho pozitivních ohlasů a recenzí. Na ČSFD má hodnocení 82 %, což je velmi slušné. Vypadá to, že se Netflix tímto snímkem trefil divákům konečně do vkusu. Rozhodně jde o jeden z nejlepších filmů streamovací platformy za poslední roky a určitě můžeme říct, že Na západní frontě klid je nejlepším válečným filmem tohoto roku.

Foto: Reiner Bajo/Netflix

Ve filmu si zahrál také velmi talentovaný herec Daniel Brühl, kterého můžeme znát například z filmu Rivalové, kde si zahrál pilota formule 1 Nikiho Laudu, z filmu Kingsman: První mise nebo Kingsman: První mise.

Brühla však jako vojáka v zákopech, které Berger precizně vytvořil blízko Prahy, diváci nenajdou. Roli Paula dostal mladý rakouský divadelní herec Felix Kammerer a Brühl hraje postavu, která není v Remarqueově knize – umírněného německého politika a vicekancléře Matthiase Erzbergera, který jménem německé vlády podepsal příměří.

„Četl jsem Erzbergerův životopis a obdivoval jsem jeho politickou odvahu,“ říká Brühl v rozhovoru pro Euro News. „Říkali jsme si, že bude zajímavé přidat do filmu tuto vrstvu, protože to mělo dopad na to, co se poté stalo v Německu.“

Zdroje: Euro News, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.