Nový severský seriál Netflixu je natočený podle skutečného případu, který v roce 2019 otřásl celým Norskem

Eva Lenská
Foto: John-Erling H. Fredriksen / Netflix

Severské kriminálky jsou velmi populární a Netflix nás jimi hojně zásobuje. Nyní se můžeme těšit na novou mysteriózní minisérii Zmizení v Lørenskogu, která se zabývá dosud nevyřešeným případem, který v roce 2019 otřásl celým Norskem.

Když zmizí manželka miliardáře, norská policie je bezradná. Byla unesena, nebo má ve svém zmizení prsty ona sama, či snad její manžel? Policisté případ vyšetřují a zároveň se potýkají se zběsilým tiskem, který chce o případu vědět všechno, a s prolhanými informátory, které potřebují, aby zjistili pravdu.

Osmašedesátiletá Anne-Elisabeth Falkevik Hagen zmizela ze svého domova 31. října roku 2018. Případ, který se řešil dlouho a neúspěšně, zanechal celé Norsko v šoku. Dne 28. dubna 2020 byl zatčen manžel zmizelé, Tom Hagen, jenž byl obviněn z vraždy nebo spoluúčasti na vraždě. Ten však veškerá obvinění popřel. Policie nakonec případ označila za nevyřešený. Veřejnost se detaily dozvěděla až v lednu 2019, deset týdnů po únosu.

Fiktivní minisérie Zmizení v Lørenskogu (The Lørenskog Disappearance), kterou natočil režisér Erik Skjoldbjaerg, se soustředí především na vyšetřovatele, novináře a právníky, kteří jsou po únosu Anne-Elisabeth Hagen vtaženi do víru teorií, spekulací a fám.

Scénárista Nikolaj Frobenius během natáčení prozradil, že seriál není o otázce viny, ale o tom, jak nás takový nevyřešený případ jako společnost ovlivňuje. Tvůrci seriálu samozřejmě informovali o natáčení rodinu oběti a slíbili, že manželé Hagenovi a jejich nejbližší příbuzní nebudou v seriálu ústředním prvkem. Natáčení však nepotěšilo Sveina Holdena, jenž je obhájcem Toma Hagena. Ten novinářům řekl, že kvůli tomuto seriálu bude jeho klient ještě pod větším tlakem.

Foto: John-Erling H. Fredriksen / Netflix

Minisérie, která odhaluje, jak náchylní jsme všichni k vytváření vlastních závěrů při absenci definitivní pravdy, má celkem 5 epizod. Zahráli si v ní Yngvild Støen Grotmol, Kidane Gjølme Dalva, Christian Rubeck a Victoria Ose. Toma Hagena ztvárnil Terje Strømdahl.

Zmizení v Lørenskogu si budeme moci pustit na Netflixu 14. září s dabingem i českými titulky.

Zdroj: Kampanje

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.