Vymítač ďábla, Stephen King i Krotitelé duchů: 5 kultovních filmů, jejichž odkaz najdete ve Stranger Things

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix / Curtis Baker

Na internetu a sociálních sítích stále doznívá čtvrtá řada Stranger Things, která ohromila seriálový svět. Tento počin z dílny bratrů Dufferových si fanoušci hororu a scifi oblíbili už od prvního dílu, a seriál se tak stal jistým fenoménem dnešní doby. Do samotného díla pak tvůrci rádi schovávají různé odkazy na 80. léta, jako například hit Running Up That Hill od zpěvačky Kate Bush nebo kultovní snímky z tehdejší doby. Pár takových filmů lze najít i na Netflixu.

Krotitelé duchů (1984)

Na tento kultovní snímek si sourozenecké duo výrazně vzpomnělo už v druhé řadě, a to zejména v dílu s názvem Trick or Treat, Freak. Mike, Lucas, Dustin a Will se v něm vydávají koledovat na Halloween v kostýmech Venkmana, Stantze a Spenglera.

Další takzvané Easter eggs ale mohli diváci vidět i v jiných epizodách. Jedním z nich je například „no-ghost“ odznak na Dustinově batohu v jednom z dílu právě poslední natočené řady.

Vtipným a milým faktem zůstává i to, že představitel Mikea (Finn Wolfhard) si v pokračování ságy s názvem Krotitelé duchů: Odkaz z loňského roku zahrál jednu z hlavních postav.

Foto: Columbia Pictures Corporation

To (2017)

Skupinka dětí, která bojuje s obrovským nebezpečím a snaží se o záchranu celého světa, je motiv jako vystřižený z knihy Stephena Kinga. Referencí k tomuto známému autorovi jsou v podstatě celé Stranger Things. Abychom ale byli konkrétnější, podívejme se na filmovou adaptaci Kingova hororu s názvem To.

Foto: New Line Cinema

Děj se odehrává na malém městě, pod jehož povrchem žije zlo, které nabývá na síle díky tomu, že zabíjí jeho obyvatele. V hororu To jde o klauna Pennywise, který ve svých obětech vyvolává až iracionální strach. O hrůze z jednoho konkrétního šaška se ve Stranger Things zmiňuje i Bob Newby, když veze Willa autem do školy a snaží se ho přesvědčit, aby se svému nepříteli postavil čelem.

Pennywise navíc své oběti děsí tím, že je nutí postavit se tváří v tvář svým největším obavám. Stejně, jako to dělá Vecna ve Stranger Things těsně předtím, než je zabije. Lze si všimnout i jasné podoby mezi tím, jak zabíjí Vecna a tím, jak se ve vzduchu vznáší Beverly těsně před tím, než ji před smrtí na poslední chvíli zachrání její kamarádi

Foto: New Line Cinema

Pozor, ani zde nemůže chybět spojitost s hercem Finnem Wolfhardem. Ten si totiž v nejnovější adaptaci Kingova hororu zahrál postavu nebojácného vtipálka Richieho.

Šílený Max (1979)

Foto: Warner Home Video

Nejen, že Dufferovi podle filmu Mad Max pojmenovali celou první epizodu druhé řady seriálu. Hrdinku Max Mayfield v seriálu dokonce jiná postava přezdívá jako Road Warrior, což je zároveň jméno pokračování tohoto slavného akčňáku. Zkuste si navíc povšimnout, jak často je Max na kameře zachycená v rychle jedoucím autě, které řídí chichotající se šílenec Billy.

Vymítač ďábla (1973)

Foto: Warner Bros.

Zde je všem milovníkům Stranger Things nejspíš jasné, které scény máme na mysli. Ať už to je moment, kdy se Joyce s Jonathanem a Nancy snaží z Willovy hlavy dostat Mind Flyera, a „posednutý“ chlapec proto na svojí matku zaútočí. Nebo je to chvíle, kdy prsty na židli vyťukává morseovkou zprávu o tom, že je stále uvnitř svého těla, vše vede ke spojitosti s jedním filmem – Vymítačem ďábla.

Foto: Netflix / Curtis Baker

Poltergeist (2015)

Foto: Century Fox

Snímek vypraví o rodině žijící v domě, který společně s ní obývají i pomstychtivé a násilné entity. Ty přeměňují obyčejné věci, které lidé každodenně využívají, k čemusi nadpřirozenému. Podobnost lze vidět, když Joyce nebo parta komunikují s osobami v Upside Down pomocí světýlek a žárovek nebo když je hned na začátku seriálu Will zatažen do paralelního světa, stejně jako je v hororovém snímku do jiné dimenze odvlečena nejmladší dcera.

Tak co, kolik filmů se vám podařilo odhalit?

Zdroje: IMDb, ČSFD, Screenrant, Looper, YouTube

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.