Milovníci dějepisu zapláčou: 5 faktických nepřesností v seriálu Peaky Blinders

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Již několik týdnů se fanoušci seriálu Peaky Blinders radují z nové a zároveň poslední série, která na začátku června přistála na Netflixu. Většina nadšenců pravděpodobně ví, že je děj tohoto divácky oblíbeného díla založen na skutečných událostech. Kde ale hranice reality příběhu rodinného gangu z Briminghamu končí a kde začíná pouhá představivost seriálových tvůrců?

1. Základy

Začněme hezky popořádku. Gang s názvem Peaky Blinders skutečně existoval. Tato parta kriminálníků také, stejně jako v seriálu, brázdila ulice Birminghamu.

Hlavní nepřesností, a to dost podstatnou, je časové zasazení událostí. V seriálu vidíme Tommyho Shelbyho poprvé pár let po skončení 1. světové války. Pravdou ale zůstává, že je to pouze krok tvůrců, jak vytvořit zajímavější příběhovou linku.

Skuteční Peaky Blinders fungovali už v 90. letech 19. století. Zhruba třicet let pak zažívali svoji největší slávu, okolo roku 1920 ale jejich vliv začal znatelně slábnout.

Foto: Netflix

2. Žádní staříci

Ačkoliv v seriálu je většině členů gangu mezi 30 až 40 lety. Skupina, která před více než sto lety v Birminghamu operovala, zahrnovala mnohem mladší chlapce, zhruba okolo 18 let. Některým z nich bylo dokonce pouze 13!

To ale neznamená, že se mezi Peaky Blinders neobjevovali i muži středního věku. Výjimkou byl například Thomas Gilbert, který údajně inspiroval tvůrce k vytvoření hlavní postavy.

Foto: BBC

3. Skuteční politici

Bohužel, milovaný Thomas Shelby i celá jeho rodina existují pouze na televizních obrazovkách. Během všech šesti řad se ale mezi postavami objeví i několik takových, se kterými se lidé v té době skutečně mohli potkat.

Šlo především o tehdejší politické figury. Jako hlavní z nich lze vidět tehdy ještě budoucího britského premiéra Winstona Churchilla, zakladatele a vůdce Britské unie fašistů Oswalda Mosleyho a jeho ženu Dianu nebo komunistickou aktivistku Jesse Eden.

Dějová linka Churchilla je ale jinak ve své podstatě zcela vymyšlená. Nejen, že se tento muž s Peaky Blinders nikdy nesetkal, nebylo to z časového hlediska dokonce ani možné. Ani kariéra slavného politika není v seriálu popsána nijak zvlášť přesně.

Foto: BBC

I někteří z gangsterů a trestanců ale mají reálné základy. Například všemi oblíbený Alfie Solomons, kterého bezchybně ztvárnil Tom Hardy, nebo Billy Kimber a Darby Sabini nejsou pouhou fikcí.

4. The Garrison

Věděli jste, že si donedávna při návštěvě Briminghamu lidé mohli dát pivo v opravdovém baru The Garrison? Podnik často navštěvovaný tamními gangstery v části města Small Heath totiž skutečně existoval. A ano, Peaky Blinders si ho také údajně velmi oblíbili.

Whiskey si v baru návštěvníci vychutnávali až do roku 2014, kdy ho majitel zavřel a prodal v aukci za 183 tisíc liber. V následujících letech pak tu a tam vypluly na povrch zvěsti o znovuotevření, doposud k tomu však stále nedošlo.

Fanoušci ale nemusí zoufat. Tematické hospody lze najít i v jiných částech Británie, a to třeba v Manchesteru nebo Liverpoolu.

Foto: BBC

5. Ikonické čepice

Hned několikrát mohli diváci vidět členy gangu, jak máchají svými ikonickými čepicemi, a snaží se tak ochromit svého nepřítele. Žiletky, které měly schované přímo v pokrývce hlavy, pak při ladném a dobře nacvičeném pohybu pořezaly obličej soka tak, že mu do očí natekla krev a dočasně ho oslepila. Z toho tedy název Peaky Blinders.

Foto: BBC

Akorát, že to není pravda. Z dochovaných fotografií jednotlivých členů je vidno, že podobné čepice skutečně nosili. Neexistuje ale jediný důkaz toho, že by jako zbraň používali ukryté žiletky. Ty v té době navíc patřily v podstatě k luxusnímu zboží, které si kriminálníci rozhodně nemohli dovolit. Leda, že by je ukradli.

Foto: BBC

Zdroje: Netflix, Screen Rant, Birmingham Live, BBC, Daily Mail, Decider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.