Meskalin jako posvátný lék, extáze jako lék na hubnutí. Nový dokument ukáže drogy ve zcela jiném světle

Eva Lenská
Foto: Netflix

Jak spolu souvisí duševní nemoci, psychedelické drogy, spisovatel Michael Pollan a oscarový režisér Alex Gibney? To zjistíte, když dáte šanci novému čtyřdílnému dokumentárnímu seriálu, který vám již brzy přinese Netflix.

Drogy lidi zajímaly od nepaměti. Fascinovaly je jejich účinky na psychiku, zdraví a smysly člověka. Není divu, že je zkoumal i americký spisovatel a novinář Michael Pollan, který v roce 2018 vydal bestseller How to Change Your Mind.

Hojně oceňovaný režisér Alex Gibney, který má na svědomí desítky zajímavých dokumentů, dlouho neváhal a pustil se do práce. Na pomoc přizval nejen samotného autora knihy, ale také režisérky Alison Ellwood a Lucy Walker. Ačkoli má kniha šest kapitol a seriál jen čtyři epizody, nic nechybí ani nepřebývá. Dokumentární minisérie Jak se mění vědomí se ve čtyřech padesátiminutových epizodách zabývá drogami a jejich vlivem na lidskou mysl. Jsou to LSD, psilocybin, extáze a meskalin.

Foto: Netflix

Pollan, který nás bude dokumentárním seriálem provázet, překvapivě tvrdí, že psilocybin a LSD nejsou drogy, z nichž by lidé mohli zešílet, a označuje tento názor za největší mýtus. Naopak tvrdí, že se jedná spíše drogy, které mohou člověku pomoci stát se příčetnějším, například odstraněním strachu ze smrti.

Meskalin je zase droga, kterou původní obyvatelé Ameriky používali jako posvátný lék během náboženských obřadů. MDMA neboli extáze, která je známá jako taneční droga, měla být původně lékem na hubnutí nebo také případnou chemickou zbraní americké armády. Podle Pollanovy knihy by však mohla sloužit například k léčbě posttraumatické stresové poruchy.

Jak se zdá, tento dokumentární seriál nám představí drogy v úplně jiném světle. Dá nám zapomenout na všechny děsivé školní přednášky i knihy typu Děti ze stanice ZOO. Dozvíme se nejen o některých pozitivních aspektech výše zmíněných čtyř drog, ale i o tom, jak tyto drogy působily na vědce a lidi trpící duševními nemocemi jako jsou deprese, OCD a posttraumatická stresová porucha. Nemyslete si však, že se po zhlédnutí dokumentu můžete bez zábran zdrogovat do bezvědomí. Pořád platí, že pokud má být něco lékem, nemělo by se to zneužívat k jiným účelům. Ale dost už mých slov, Michael Pollan vám to vysvětlí lépe.

Dokumentární seriál Jak se mění vědomí bude na Netflixu dostupný 12. července.

Zdroj: Technosports, wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.