Sam Heughan z Cizinky si málem zahrál ve Hře o trůny a jméno má podle postavy ze slavného fantasy románu

Eva Lenská
Foto: Starz!/Sony Pictures Home Entertainment

Charismatický Skot Sam Heughan dnes slaví 42. narozeniny. Nejvíc ho proslavila role Jamieho Frasera ze seriálu Cizinka. Doufejme, že zástupy jeho fanynek potěší několik zajímavostí z jeho života a kariéry.

Sam Roland Heughan se narodil 30. dubna 1980 v malé vesničce Balmaclellan nedaleko New Galloway. Má staršího bratra Cirdana, se kterým si je velmi blízký. Vystudoval Královskou skotskou konzervatoř v Glasgow a během studia hrál v několika divadelních hrách. V televizi se poprvé objevil v roce 2004 v minisérii Island at War. Zahrál si v mnoha filmech a seriálech, leč nejvíc slávy mu přinesla právě Cizinka.

Na Netflixu můžete Sama Heughana vidět v seriálu Cizinka (Outlander), který má v současné době 6 řad, a ve filmu SAS: Zrození Černé labutě.

Foto: Starz

Jméno podle hrdiny z Tolkienova románu

Jeho rodiče byli součástí hippie komunity v Londýně zvané Gandalfova zahrada, která byla silně ovlivněna díly J. R. R. Tolkiena a inspirovala je k tomu, aby pojmenovali Sama a jeho staršího bratra Cirdana podle postav z Pána prstenů.

Ve skutečnosti není zrzavý

Jamie Fraser má husté zrzavé kučery, nicméně Sam Heughan je přírodní blondýn. Kvůli roli se musí barvit, což ho moc netěší. Během rozhovoru pro Entertaiment Weekly uvedl, že si barví vlasy šíleně často – každé tři týdny.

Vysloužil si pochvalu od Diany Gabaldon

V roce 2013 byl obsazen do hlavní role seriálu Cizinka. Byl také prvním oficiálně oznámeným hercem celé série. Autorka knižní předlohy Diana Gabaldon byla charimatickým Skotem zcela okouzlena. Řekla o něm, že je Skot až do morku kostí a Jamie Fraser každým coulem.

Foto: Videocine

Kilt považuje za ideální oděv

Z barvení a úpravy vlasů blahem zrovna nejásá, ovšem s kiltem je nadmíru spokojený. Podle jeho slov má oděv skotských horalů celou řadu výhod. Je volný, vzdušný a velmi pohodlný. Herec také přiznal, že v něm hraje fotbal a že pod ním nenosí spodní prádlo.

Ucházel se o roli v Hře o trůny

Člověk by řekl, že tohohle mužného Skota budou chtít do seriálu Hra o trůny všemi deseti, leč nestalo se tak. Sam byl na konkurzu dokonce sedmkrát, ale pokaždé byl odmítnut. Vždycky se dostal až do užšího výběru, jenže roli dostal někdo jiný. Dnes možná litují! V každém případě to byla jejich prohra a velká výhra pro fanoušky Cizinky.

Foto: Sony Pictures Television Jason Bell

Založil charitativní fitness organizaci

V roce 2015 založil My Peak Challenge, komunitu, jejímž cílem je inspirovat své členy ke zdravějšímu, šťastnějšímu a vyrovnanějšímu životu a zároveň získávat finanční prostředky, které by změnily život druhým. Charitativní organizace nabízí roční fitness plán, který členové sami dodržují a jdou tak příkladem ostatním. Tato organizace vybrala během let více než 4 miliony dolarů.

Má vlastní značku whisky

Jako správný Skot je velkým fanouškem whisky, a to natolik, že v prosinci roku 2019 uvedl na trh vlastní whisky nazvanou Sassenach. Během natáčení Cizinky navštívil spoustu skotských palíren a znovu se zamiloval do lahodného národního nápoje.

Zdroj: TheThings, The Celebrity Castle

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Jana Legáthová Tomanová

    Mně se také líbil ve vánočním filmu " Princezna pod stromeček " natočený v Rumunsku na hradě Peleš

    1. Marta Kratochvílová

      Díky za tip, ten neznám : )

    2. Eva Lenská

      Tak na ten se musím podívat, protože Sam je úžasnej.