Ze slovníku Bridgertonových: K čemu slouží taneční karta, co je to pamflet nebo soirée

Foto: Lian Daniel / Netflix

Seriál Bridgertonovi, který se na Netflixu dostal mezi nejoblíbenější tituly poslední let, vypráví příběh rodiny Bridgertonových, který se odehrává na počátku 19. století v období regentské Anglie. V seriálu se můžeme setkat s mnoha pojmy, které se v naší době už příliš nevyskytují. V té době ale byly velmi běžné. Pojďme společně trochu nahlédnout do slovníku Bridgertonových.

Taneční karta

Tato malá knížečka přivázaná k zápěstí mladé dámy zaznamenává její taneční partnery. Koneckonců, je považováno za nezdvořilé, aby žena tančila příliš mnohokrát se stejným mužem.

Foto: Lian Daniel / Netflix

Šerm

Šerm je umění boje s mečem a způsob, jakým bratři Bridgertonovi vyjadřují své emoce, aniž by museli mluvit.

Sesterský tanec

Tradičně spolu na pořádném plese netančí sourozenci. Ani bratr a sestra. Považovalo se to za nepatřičné. Tanec byl totiž považován za součást dvoření.

Foto: Lian Daniel / Netflix

Šňupací tabák

Některé dámy si pudrují nos. Jiné, jako královna Charlotte, šňupou nosem tabák. I když tento jemný prášek může vypadat opravdu skandálně, je to prostě tabák bez dýmu.

Soirée

Intimnější než ples. Tento večírek je odvozen z francouzského výrazu pro „večer“. Večírek dodává hostitelce na exkluzivitě. Ale ano, pořád je to večeře a tanec.

Diamant

Královna Charlotte každý rok vybere jednu oblíbenou mladou dámu, která obdrží její požehnání jako nejvhodnější dívka pro sňatek. Tento diamant ví, jak se na požádání usmívat, uklánět, pózovat – zkrátka všechno, co z ní udělá dokonalou ozdobu svého budoucího manžela.

Foto: Lian Daniel / Netflix

Vikomtesa

Je manželkou vikomta, který je na čtvrtém místě – nad baronem, ale pod hrabětem, markýzem nebo vévodou. Jakmile zemře vikomt, zdědí titul jeho syn – v tomto případě Anthony Bridgerton – a jeho pozůstalá manželka se stane vdovou, takže se do rodiny přivdá nová vikomtesa.

Foto: Lian Daniel / Netflix

Pamflet

Je nevázaná brožura nebo jakýsi leták. Dříve populární způsob, jak šířit názory a žhavá témata. Teď máme Twitter.

Foto: Lian Daniel / Netflix

Modistka

Můžeme říct prostě „švadlena“, ale to by neznělo ani z poloviny tak šik. „Modiste” je francouzský výraz pro někoho, kdo poskytuje nejnovější módu pro dámy z vyšších vrstev.

Zdroje: Instastories Netflix Nordic, Regency History, Encyklopedia Britannica 1911, Jane Austen World

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.