9 zajímavostí o Dámském Gambitu: Jakou symboliku měl finální outfit Beth a kde se seriál natáčel?

Foto: Netflix

Seriál Královský gambit zaujal diváky po celém světě. Příběh o mladé dívce ze sirotčince, která v sobě objeví mimořádný šachový talent, se stal jedním z nejsledovanějších na Netflixu . Přečtěte si o něm 9 zajímavostí, které jste možná do teď nevěděli.

1. Díky popularitě seriálu Dámský gambit na Googlu vzrostlo vyhledávání šachových pravidel, stejně tak stoupl počet registrací na online šachových platformách. E-shopy ohlásily rekordní prodej šachů a knih pro začátečníky.

Foto: Netflix

2. Na scéně byl přítomen profesionální poradce, dlouholetý mistr světa v šachu Garry Kasparov, který se šachové partie popsané v knize snažil upravit pro natáčení. Kromě toho poskytl také neocenitelné pohledy na sovětskou šachovou kulturu, které přispěly k realismu seriálu. Režisér Scott Frank ho dokonce pozval, aby si zahrál postavu Vasilije Borgova. Kasparov to však odmítl.

3. Ačkoliv je seriál z velké části situován do USA, většina scén se natáčela v Kanadě a v Německu, zejména v Berlíně. Sirotčinec, kde Beth vyrůstala a naučila se hrát šachy, se nenacházel v Kentucky, ale na kraji německého hlavního města. Dalšími natáčecími místy bylo Bodeho muzeum, Friedrichstadt-Palast nebo Altes Stadthaus.

Foto: Netflix

4. Většina herců před natáčením seriálu neuměla hrát šachy, takže potřebovali dubléry, na jejichž ruce směřovaly detailní záběry. I přes to se museli herci naučit všechny své hry nazpaměť, aby přesně věděli, kam táhnout. Herečka Anya Taylor-Joy se během přípravy na seriál stala horlivou fanynkou této deskové hry. Možná právě proto, že se hru učila od jednoho z nejlepších šachistů všech dob. I ona ale měla dubléra, který během detailních záběrů na hrací plochu poskytl ty správné pohyby rukou. Byl jím šachový velmistr Filiz Osmanodja.

5. Seriál byl natočen podle stejnojmenného románu. Z úspěchu seriálu dnes těží i kniha, kterou napsal americký autor Walter Tevis. Po 37 letech od původního vydání se dostala na seznam bestsellerů New York Times. Tevis se však bohužel renesance své knihy nedožil. Zemřel na rakovinu v roce 1984, rok poté, co jeho román vyšel.

Foto: Netflix

6. Ještě před tím, než s Dámským gambitem přišel Netflix, plánoval zfilmování románu Heath Ledger. Byl by to jeho debut v roli režiséra. Zesnulý australský herec byl vášnivým šachistou a Tevisův román ho fascinoval. Do role Beth Harmon měl v úmyslu obsadit Elliot Page. Bohužel zemřel ještě před tím, než se projekt stihl uskutečnit.

7. Úspěch Beth Harmon a role jejího mentora a milence Bennyho Wattse připomínají život amerického šachového zázraku Bobbyho Fischera. Porazil Rusa Borise Spasského, mistra světa z let 1969–1972, v „zápase století“ v roce 1972, čímž ukončil sovětskou dominanci v šachu. Bylo to možná naposledy, kdy hra nadchla tolik lidí po celém světě.

Foto: Netflix

8. Přestože se příběh seriálu odehrával hlavně v šedesátých letech, ženy nesměly soutěžit v mistrovství světa v šachu až do osmdesátých let. V roce 1991 se maďarská hráčka Judit Polgár stala nejmladší šachovou velmistryní v historii. Bylo jí pouhých 15 letech. Odmítla hrát na ženských turnajích, místo toho se rozhodla utkat s nejlepšími muži. Její starší sestra Susan Polgár ještě předtím v roce 1986 bojovala za právo žen kvalifikovat se na mistrovství světa.

9. Kostýmní návrhářka Gabriele Binder vybrala na závěr seriálu pro Beth celo-bílý outfit, který ji symbolizuje jako bílou královnu. „Beth má na sobě na konci bílý kabát s bílými kalhotami a čepicí. Hlavní myšlenkou toho bylo naznačit, že je nyní královnou na šachovnici a šachovnice, to je svět,“ řekla v listopadu pro britský Vogue.

Foto: Netflix

Zdroje: Insider, DW, Geo News, Buzz Feed

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.