„Smrsknutý“ Deník Andyho Warhola přináší intimitu, umělou inteligenci i nové příběhy

Tereza Pulgretová
Foto: Andy Warhol Foundation/Courtesy of Netflix

Není nejspíš nikdo, kdo by neznal jméno Andy Warhol. Americký umělec se slovenskými kořeny známý především pro své ikonicky bílé vlasy a pop-artové sítotisky, jako je plakát s Cambellovými polévkami nebo portrét Marilyn Monroe. Lidí, kteří by ale mohli říct, že o něm ví víc než to, je už o poznání méně, a tak Netflix na začátku března uvedl nový dokumentární seriál o jeho životě s názvem Deník Andyho Warhola.

Už při pohledu na Warholovo dílo je jasné, že se při sledování dokumentu o jeho životě diváci rozhodně nebudou nudit. Šestidílný seriál se zhruba hodinu dlouhými díly totiž celkem trefně následuje myšlenky, které po sobě umělec zanechal. Lehce excentrický, velmi estetický a trochu hypnotický.

Režisér Andrew Rossi si dal velmi záležet s tím, aby se mu dokument povedl lépe než osmisetstránková kniha, podle které je natočený. Biografie Deník Andyho Warhola vyšla dva roky po umělcově smrti v roce 1989 jako přepsané hovory, které vedl se svojí kamarádkou a spisovatelkou Pat Hackett, a narozdíl od knihy seriál nepůsobí nesystematicky ani zmateně, a co víc – i v dnešní době dokáže zaujmout.

Pomocnou ruku tomu podává nejspíš i styl, kterým je natočený a vyprávěný. Konkrétně tedy fakt, že si Rossi „vypůjčil“ Warholův hlas, který vytvořili pomocí umělé inteligence a který části příběhů vypráví.  „Stroje mají méně problémů. Chtěl bych být strojem, vy ne?“ uvedl v 80. letech Warhol. Ačkoliv se tedy s použitím něčího hlasu skrze umělou inteligenci pojí jisté etické problémy, které musel režisér zvážit, vypadá to, že nakonec určitým způsobem splnil umělcův sen.

Foto: Andy Warhol Foundation/Courtesy of Netflix

Deník Andyho Warhola je povedenou studií spektakulárního života a výjimečného talentu a zároveň i jakousi intimní zpovědí této americké legendy. Nejenže pokrývá témata jeho kariérních začátků a úspěchů, ale věnuje se i tématu lásky a tomu, jak ji prožíval.

V dokumentu vystupují i jeho mnozí přátelé a další umělci, jako je Debbie Harry, Rob Lowe nebo Jamie Wyeth. Pomáhají dát dohromady celistvý obraz o tom, jak se Warhol na svět koukal a jaký měl na něj vliv. Potvrzují tak rčení, že pravé legendy jsou nesmrtelné, protože žijí navždy skrz své umění. Oněch patnáct minut slávy, které Warhol všem umělcům kdysi predikoval, v jeho případě tedy rozhodně neplatí.

Foto: Andy Warhol Foundation/Courtesy of Netflix

Zdroje: ČSFD, WIRED, Wallpaper, Decider, POV Magazine

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.