Podvodník vydávající se za špiona manipuloval a okrádal své oběti. Zničil život mnoha rodinám

Foto: Netflix

Na Netflixu je nově k vidění nový třídílný dokumentární seriál The Puppet Master: Hunting The Ultimate Conman, který zkoumá příběh jednoho z nejodvážnějších podvodníků na světě vydávajícího se za agenta MI5.

Dokument vypráví příběh Roberta Hendym-Freegarda narozeného v Derbyshire, který ovládl, podvedl a ošidil nejméně sedm žen a jednoho muže, přičemž ukradl téměř milion liber (29 milionů korun). Jeho traumatizované oběti byly vedeny k přesvědčení, že jsou spolupachateli vysoce propracovaných operací tajných služeb a že jejich rodinám hrozí vážné nebezpečí, pokud neuposlechnou pokyny, nepřeruší s nimi kontakty a nebudou žít v bídě separaci od rodiny.

Freegard je vykořisťoval, zneužíval a s extrémní krutostí kontroloval, protože si byl jistý, že jsou všichni příliš paralyzováni strachem, než aby unikli. Na vrcholu své kriminální kariéry Freegard cestoval ze země do země, někdy předstíral, že je špión, a obíral lidi o peníze.

Obětem říkal, že je britský agent MI5, tvrdil jim, že se podíleli na útocích IRA (Irská republikánská armáda) a požadoval po nich, aby se ukryli a dali mu své peníze. Jedna z obětí, student John Atkinson, mu předal více než 300 000 liber (8,8 milionů korun).

Dokument The Puppet Master: Hunting The Ultimate Conman je na Netflixu dostupný od 18. ledna 2022.

Zdroje: Netflix, Wikipedie, The Tab

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.