Výlety za seriály: Vydejte se na místa, kde se natáčeli Stranger Things, Bridgertonovi nebo Emily v Paříži

Foto: Liam Daniel/Netflix

Máte rádi výlety a přemýšleli jste někdy, že byste vyrazili na cestu po stopách svých oblíbených seriálů? Máme pro vás pár míst, kde se natáčely čtyři oblíbené seriály Netflixu a určitě stojí za to se tam podívat. Vydáme se po stopách Stranger Things, Bridgertonových, Emily v Paříži nebo seriálu Vikingové: Valhalla.

Irská zelená oáza ze seriálu Vikingové: Valhalla

Deset let stará série Vikingové se loni dočkala volného pokračování v podobě Vikingové: Valhalla, na kterou hned na Netflixu letos v lednu navázala druhá série. Většina scén ze skandinávského válečného seriálu je natočena v Irsku, konkrétně v hrabství Wicklow a v blízkém okolí Dublinu. Nenapodobitelná mechem obrostlá a zeleně zářící krajina je k nalezení třeba v ledovcovém údolí Glendalough.

Ze seriálu proslulé sídlo Kattegat ve skutečnosti není norskou vesnicí, ale smyšleným místem, které bylo natočeno na pobřeží známého Lough Tay (nazýváno také Guinness Lake, protože svým tvarem připomíná pintu legendárního piva Guinness) v národním parku Wicklow Mountains.

Nebylo by seriálu Vikingové bez námořních bitev a lodních scén. Tvůrci pro ně opět využili irskou krajinu, konkrétně jezero Blessington (Poulaphouca Reservoir). Stačí tedy zaletět do Dublinu a zmíněná místa si můžete projet ve vzdálenosti do hodiny autem z okraje irské metropole.

Výlet do sídel a parků 19. století s Bridgertonovými

V době svého uvedení se stal Bridgerton nejsledovanějším seriálem v historii Netflixu – za 28 dní jej vidělo bezmála 82 milionů domácností na světě. Historicko-romantická série o světě londýnské smetánky 19. století se odehrává na celé řadě míst v rámci Velké Británie, a objevzuje se zde dokonce i pražské Rudolfinum. My jsme všal vybrali několik lokací, které by se daly navštívit v rámci několikadenní návštěvy Londýna a jeho blízkého okolí.

Přímo v Londýně, na kraji Greenwichského parku, můžete zavítat do sídla rodiny Bridgertonů, které se v seriálu objevuje opakovaně: Ranger’s House. Od roku 2002 v tomto georgiánském sídle v palladiánském stylu sídlí Wernherova sbírka umění, která je k vidění pro veřejnost.

V seriálu objevíte také Hampton Court Palace, původní královský palác v londýnském obvodu Richmondu, který je snadno přístupný a proslulý mimo jiné tím, že patřil Jindřichovi VIII. V rámci vstupenky je možné navštívit i nejstarší dochované bludiště z živých plotů – Hampton Court Maze.

Snadno si můžete prohlédnout také proslulý Windsor Great Park, královský park jižně od města Windsor na hranicích hrabství Berkshire a Surrey. Po mnoho staletí byl soukromým loveckým revírem windsorského hradu, není tedy divu, že se stal místem pro jednu z loveckých scén. Kromě vstupu do Savill Garden je celý park během dne veřejnosti přístupný zdarma. Vlakem se dá snadno směrem na sever od Londýna dorazit i do Hatfield House, sídla, které se kromě Bridgertonu stalo místem natáčení celé řady známých filmů a seriálů, z posledních let například Oscarem ověnčeného filmu Favoritka.

Kouzlo litevského Vilniusu se Stranger Things

Dříve by asi tvůrce z Netflixu nenapadlo za těmi správnými lokacemi cestovat až do severovýchodní Evropy, dost možná na tom ale něco změnilo natáčení seriálu Černobyl od HBO. Stejně tak jako u Mladý Wallander nebo Tokyo Trial (také Netflix) se autoři Stranger Things rozhodli pro hlavní město Vilnius a jeho okolí. Pokud se řadíte mezi fanoušky tohoto seriálu, neuděláte chybu, když si pro letošní dovolenou vyberete litevské hlavní město.

Ústředním místem, o kterém se v souvislosti se Stranger Things často hovoří, je určitě věznice Lukiškes. Svému původnímu účelu přestala sloužit teprve nedávno, každopádně za takřka sto dvacet let své existence zažila několik politických režimů včetně carského Ruska, Sovětského svazu nebo nacistického Německa. Momentálně prožívá přerod v multifunkční hub (Lukiškes 2.0), který si můžete projít v rámci komentované prohlídky. Odehrávají se zde výstavy, koncerty nebo street food akce.

https://www.instagram.com/explore/locations/109099864606935/lukiskiu-kalejimas-20/

Hodně zapálení fanoušci se mohou ještě zajet podívat například na pravoslavný kostel sv. Mikuláše v Semeliškes, který je sice vzdálen zhruba 45 minut jízdy autem, dá se však dobře spojit s návštěvou starobylého města Trakai anebo města Elektrenai, které vzniklo v dobách Litevské sovětské socialistické republiky čistě pro zaměstnance místní elektrárny. Autem se dá za zhruba 30 minut z Vilniusu dojet také na další ze seriálových lokací – letiště Kyviškes.

Do francouzské metropole s Emily v Paříži

Ať už jste zarytým fanouškem Emily v Paříži, nebo ne, nelze popřít, že místa, kde se tenhle úspěšný seriál natáčel, jsou opravdu krásná. Od zastrčených kaváren a okouzlujících restaurací až po známé památky – Vyjdete se do Paříže. V seriálu se objevilo mnoho známých míst jako Eiffelova věž, Arc de Triomphe, Pont de Bercy, Canal Saint-Martin nebo Palais Garnier. Kromě toho se v seriálu také objevují památky, jako jsou Tuilerijské zahrady, Place de la Concorde a Place Juliette Gréco. Koktejly u bazénu zase Emily popíjela v Piscine Molitor.

Emilyin soused Gabriel pracuje v restauraci s názvem Les Deux Compères, což je skutečná restaurace, která se ve skutečnosti jmenuje Terra Nera. Emiliina kancelář se pak nachází na Place de Valois, v 1. obvodu, někde mezi Palais-Royal a krytými pasážemi druhého obvodu. Jde o nádherný a okouzlující tajné nádvořím, o kterém ani mnozí Pařížané sami nevědí. Prostory kanceláře najdeme přímo nad Galerií Patrick Fourtin.

Projít se můžete také po mostě Pont des Arts. Jeho historie sahá až do roku 1801, kdy sloužil jako chodník pro pěší přes řeku Seinu. Práce byly dokončeny v roce 1804. Most he nejstarším a prvním železným mostem v Paříži.

V seriálu chybí ani jeden z nejkrásnějších parků v Paříži, kterým je Jardin du Luxembourg. Park, navržený v italském stylu, je nejkrásnější k návštěvě v letních měsících, kdy si můžete pronajmout malé lodičky.

Jedním z nejlepších míst v Paříži, odkud můžete vidět Eiffelovku, je Trocadero. Nachází se na vrcholu kopce Chaillot a je místem, kde se během druhé epizody koná večírek pro nového klienta PR firmy, kde Emily pracuje.

Abychom vyjmenovali všechna místa, která se v seriálu objevila a stojí za návštěvu, vystačilo by to na několik článků. Posledním, které tedy zmíníme je Montmartre v 18. městském obvodu. Emily s Mindy si dávají víno a trochu se opijí v La Maison Rose, ikonické kavárně a bistru, které zvěčnil nejeden malíř během první poloviny 20. století. Pařížská kavárna je otevřena od středy do neděle.

Zdroje: Tiskové materiály Travelking

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.