Nejnebezpečnější kaskadérské kousky Toma Cruise v Mission: Impossible. Při posledním ho od smrti dělilo 6 sekund

Foto: Paramount Pictures

Než letos dorazí do kin nejnovější Mission: Impossible, můžete se na Netflixu podívat na předchozí díly této skvělé akční série s Tomem Cruisem v hlavní roli – Mission: Impossible – Fallout (2018), Mission: Impossible – Národ grázlů (2015) a Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011). Všechny jsou plné šílených kaskadérských kousků. Pojďme si připomenout ty nejnebezpečnější.

Řízení helikoptéry v Mission: Impossible – Fallout

Když ve filmu Ethan Hunt převezme kontrolu nad helikoptérou, pustí se do pronásledování mezi vrcholky Jižních Alp Nového Zélandu. Navzdory jeho pilotním zkušenostem je to rozhodně jeden z nejnebezpečnějších kaskadérských kousků, které kdy dělal. Musel se během toho neskutečně soustředit, aby mohl létat rychle a s naprostou přesností, a ještě u toho zůstat v záběru kamer.

Volný pád v Mission: Impossible – Fallout

Ve stejném filmu se rozhodl Tom Cruise skočit z letadla z více jak sedmikilometrové výšky. Volný pád trval celých 22 sekund. Cruise byl prvním hercem, který kdy takový kousek provedl sám. Ačkoliv na obrazovce vidíme jen jeden skok, Cruise musel ve skutečnosti z letadla skákat více jak 100krát v různých nadmořských výškách, než vznikla finální scéna.

Také musel mít speciálně vyvinutou helmu, která nebyla pouze rekvizitou, ale byla také praktická. Kvůli nadmořské výšce dýchal z kyslíkové nádrže, která v ní byla zabudovaná. Podle Cruise musela být certifikována Royal Air Force, aby bylo jisté, že bude v extrémních podmínkách správně fungovat.

Potápění v Mission: Impossible – Národ grázlů

V díle s podtitulem Národ grázlů předvedl Tom Cruise neuvěřitelný podvodní kousek, během kterého zadržel dech celkem na šest a půl minuty. Trochu úsměvné je, že jeho postava Ethana Hunta ve filmu měla zadržet dech jen na tři minuty a málem to nepřežila. Je tedy Tom lepší než Ethan?

Experti na potápění s ním cvičili, aby byl schopen zpomalit svou srdeční frekvenci, a spotřebovávat tak méně kyslíku. Jakkoliv vypadá tento kaskadérský kousek epicky, Cruis přiznal, že to nebyla žádná sranda. Když byl pak v klidu a neprováděl žádnou fyzickou aktivitu, musel si dokonce aktivně připomínat, aby dýchal.

Lezení na Burdž Chalífu v Mission: Impossible – Ghost Protocol

Vylézt na nejvyšší budovu na světě: Pro Ethana Hunta žádný problém. I přes to, že mohl být tento extrémně nebezpečný kousek proveden přes počítačovou grafiku, Tom Cruis se rozhodl na Burdž Chalífu doopravdy vylézt a pak z ní prostě s pomocí lana seběhnout.

Tento trik byl obzvláště náročný, vezmeme-li v úvahu, že Cruise neměl žádnou fyzickou asistenci a pouze se radil s desítkami profesionálů, než jeden ze svých největších kaskadérských kousků všech dob provedl. Pojišťovací společnosti ho ani nechtěli kvůli tomuhle triku pojistit, a tak si Cruise jednoduše založil vlastní pojišťovací společnost, aby mohl tuhle šílenost zrealizovat.

Na letadle v Mission: Impossible – Národ grázlů

Když už si myslíte, že větší extrém přijít nemůže, Tom prostě překoná sám sebe. Jeden z nejšílenějších kousků v tomto seznamu je rozhodně v Národě grázlů, když visí na letícím airbusu. Zatímco byl k letounu připoután, nalétal s ním celkem 48 hodin, než se podařilo zachytit dokonalý záběr. Mezitím letadlo přistálo pouze osmkrát. Herec dokonce po natáčení přiznal, že den před tím nemohl vůbec usnout. Chtěl ale, aby záběry vypadaly co nejvíc autenticky, a tak se rozhodl, že tento kousek pro pro diváky prostě absolvuje.

Seskok z útesu na motorce v Mission: Impossible Odplata – První část

Ačkoliv tento film půjde letos teprve do kin, scéna, kterou v něm uvidíme, rozhodně v tomto seznamu nemůže chybět. Je totiž opravdu neskutečná! Tom Cruise se zřejmě ještě pořád kaskadérských kousků vzdát nehodlá a hranice, za kterou je schopen zajít, je zřejmě v nedohledu.

Ve filmu Mission: Impossible Odplata – První část Ethan Hunt seskočí s motorkou z útesu, a sám ještě seskočí během letu z motorky. On i stroj pak padají volným pádem, dokud si herec nespustí v hlubinách kaňonu padák. Podle svých slov na to měl pouhých šest sekund. Také vysvětlil, že se museli důkladně ujistit, že není žádným způsobem připoután k motorce. Dokonce měl pro jistotu přelepené tkaničky.

K úspěšnému zvládnutí kaskadérského kousku musel Cruise podstoupit celý rok výcviku, včetně base jumpingu. A nejen to, musel udělat neuvěřitelných 500 seskoků a 13 000 motokrosových skoků, aby se na nebezpečný kousek řádně připravil.

Zdroje: Autorka článku, Variety, Movie Web, AugustMan, Collider, Cinemablend, ScreenRant, SlashFilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.