Netflix v Česku natáčí jeden film za druhým. Filmaři prozradili, proč si tolik oblíbili Prahu

Foto: Stanislav Honzik/Netflix © 2022

Netflix si v rámci svých natáčení oblíbil Českou republiku. Jen v roce 2021 tu Netflix strávil více než 120 natáčecích dnů, ve kterých chce v budoucnu pokračovat. Posledním filmem, který se zde točil, byl The Gray Man.

Za poslední dva roky v Česku ve spolupráci s českým filmovým průmyslem Netflix připravoval například trháky jako jsou seriál Dopis pro krále nebo filmy Kosmonaut z Čech, Armáda lupičů, Vyproštění 2 či nedávno uvedený hit The Gray Man.

V České republice začal Netflix své projekty produkovat v roce 2017 a tento trh se záhy stal klíčovým produkčním centrem ve střední a východní Evropě.

Netflix natáčením v Česku přispívá k rozvoji tuzemského filmového průmyslu u nás, a to vytvářením pracovních míst za kamerou, před ní i mimo ni. Společnost si však vždy zakládá na spolupráci se špičkovými talenty, kterých je tu dostatek.

Foto: Netflix

Produkční týmy Netflixu si vysoce cení schopností českých individuálních talentů i celých profesionálních štábů. Oblíbené jsou také místní lokace nebo filmová studia. Více než spokojení jsou i samotní tvůrci, což dokládá třeba loňská pozitivní zkušenost bratrů Russoových, kteří u nás loni v létě natáčeli špionážní thriller The Gray Man, nejdražší film z produkce Netflixu vůbec.

 „Praha je jedním z nejlepších míst, kde mohou tvůrci jako my natáčet své filmy. A to i díky profesionálním štábům, které v Česku jsou. Na celé planetě je vlastně velmi málo lokací, které při natáčení poskytují takovou míru podpory, a navíc jsou všechny filmové štáby velmi profesionální,” vzpomínají na Prahu bratři Russoovi.

Ve filmu The Gray Man se kromě hollywoodských hvězd Ryana Goslinga, Any de Armas nebo Chrise Evanse objevuje také řada českých lokací, a to zejména těch pražských. Praha samotná hraje v příběhu filmu výraznou roli. Hned dvě velkolepé akční scény se totiž odehrávají v centru našeho hlavního města.

Foto: Michael Kovac/Getty Images for Netflix

Měli jsme velké štěstí, že jsme mohli natáčet v Praze, byla pro nás ideální lokací. Úžasné místo pro natáčení, protože město je proslulé svou krásou a my jsme do něj měli neuvěřitelný přístup, což nám pomohlo vytvořit opravdu výjimečný filmový zážitek. Díky podpoře města jsme mohli natočit jednu z hlavních scén filmu na historickém náměstí Jana Palacha. Takové příležitosti rozhodně nepovažujeme za samozřejmost a moc si jich vážíme,” dodává Anthony Russo.

Netflix si váží také podpory ze strany Českého filmového fondu a České filmové komise, které se zasloužily o zpřístupnění jedinečných natáčecích míst a poskytnutí perfektního zázemí. V roce 2021 se Netflix zasloužil o pomoc českým štábům postiženým covidovou pandemií, a to díky svému Globálnímu fondu pro pomoc v nouzi (Global Hardship Fund). Ten vznikl, aby podpořiltvůrčí komunitu po celém světě, která nemohla pracovat kvůli zastavení výroby. Část rozpočtu, který byl 150 milionů dolarů, putovala také českým tvůrcům.

S ohledem na rostoucí počet produkcí přicházejících na trh Netflix už v loňském roce zahájil rozhovory s Ministerstvem kultury a Českým filmovým fondem o tom, jak efektivně podpořit iniciativy na rozvoj pracovních kapacit v zemi.

Foto: Netflix

Zdroj: Tiskové materiály Netflixu

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.