Místo líbačky pod třešní: 6 filmů, díky kterým oceníte single život

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix/Walter Thomson

Stejně jako Valentýn, i 1. máj může být pro nezadané trochu stresující. U nás ale zkrátka nepřijdou. Ačkoliv jsme přinesli několik tipů, co si pustit u romantického večera se svojí polovičkou, dnes pro vás máme nachystaný seznam několika filmů, které oslavují single život a nezávislost. Pokud vás tedy letos pod rozkvetlou třešní nikdo nepolíbil, nezoufejte. Tyto snímky totiž ukazují, že ke štěstí člověk nepotřebuje být ve vztahu.

Jíst, meditovat, milovat (2010)

Film, z něhož se už stalo tak trochu klišé pro všechny, kdo se v životě teprve hledají. Rozvedená Elizabeth Gilberová, v podání oblíbené Julie Roberts, se vydává na roční putování po světě, aby změnila svůj dosavadní život. Po cestě potkává nové přátele, díky kterým objevuje životní pravdy, o kterých doposud v New Yorku neměla tušení.

Snímek ukazující krásy Itálie, Indie, Bali, ale také každodenních a často opomíjených maličkostí, je pohlazením po duši pro všechny, kdo to aktuálně potřebují.

Foto: Columbia Pictures

Otcovství (2021)

Ačkoliv je Kevin Hart známý především jako stan-up komik a bavič, ve snímku Otcovství dokázal ztvárnit hlavní roli ovdovělého otce na jedničku, a obměkčil tak srdce nejednoho diváka. Příběh o muži, který zůstává sám na výchovu dcery a musí zvládnout všechny rodičovské strasti, je plný laskavosti, něhy a soucitu.

Dotek lásky (1969)

Starší obdoba Otcovství, tentokrát ale v dámské verzi. Inteligentní, mladá a nezávislá studentka v Londýně neplánovaně otěhotní a na výchovu dítěte zůstane úplně sama.

Film natočený v 60. letech minulého století působí emancipačně a kriticky k tehdejší společnosti a britskému zdravotnickému systému. Přesto, že později vznikly další snímky na motivy svobodných matek, tento jeden, vzhledem k době, kdy vznikal, lze brát za obzvlášť pokrokový. A co víc, hraje v něm mladičký představitel Gandalfa, sir Ian McKellen.

Foto: Netflix

Manželská historie (2019)

Oproti tomu film Manželská historie vypovídá o tom, že někdy je těžké zvládnout rodinný život a výchovu i ve dvou lidech. O to těžší to může být, pokud oba pracují v umělecké branži plné falši.

Trpký příběh o táhlém rozvodovém procesu dvou lidí, kteří se i přes všechno zlé svým způsobem stále milují, popsal režisér Noah Baumach bez příkras na základě svých vlastních zkušeností. Ukázal tak, že někdy ani láska nestačí, a že může být člověku někdy skutečně lépe samotnému. Snímek plný hereckých hvězd, jako je Scarlett Johansson, Adam Driver nebo Laura Dern, byl v roce 2020 nominovaný na Oscara.

Samotáři (2000)

Česká klasika, která nikdy neomrzí. Hořká komedie o životě mladých lidí, rozchodech, lásce a večírcích je stále velmi oblíbená i přesto, že vznikla na začátku tisíciletí. A to možná právě proto, že svou nadčasovostí dokazuje, jak se za více než dvacet let prožívání lásky mladých lidí vlastně zase tolik nezměnilo.

Foto: Lucky Man Films

Někdo skvělý (2019)

A pro ty, kteří by si potřebovali oddychnout u něčeho odlehčenějšího, je tu tip na originál od Netflixu s názvem Někdo skvělý. Mladá novinářka v New Yorku sice dostane po devíti letech kopačky, také se jí ale podaří získat vysněnou práci v San Franciscu. Smutek i radost tedy zahání se svými kamarádkami a prožívá s nimi „poslední jízdu“ jejich newyorského single života. Komedie, která ukazuje, že přátelství je nad zlato, sice nepatří k těm nejsofistikovanějším, rozhodně ale pomůže zahnaz chmury z nešťastné lásky.

Zdroje: ČSFD, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.