Muž mnoha talentů Jiří Mádl slaví narozeniny. Mluví třemi jazyky a k herectví se dostal náhodou

Foto: Bio Illusion / Celebrity s.r.o.

Dnes slaví 35. narozeniny oblíbený český herec, režisér a scénárista Jiří Mádl. Proslavil se především filmy Snowborďáci, Rafťáci, Gympl nebo Probudím se včera. Přečtěte si o něm několik zajímavostí.

Hokejová kariéra

Málokdo ví, že měl Jiří Mádl slušně našlápnuto ke kariéře hokejisty.  Tento zimní sport hrál osm let. Bohužel si ale při jednom zápase přivodil ošklivé zranění – rozdrtil si loket. Pak se dozvěděl, že bude konkurz na Snowboarďáky a po hokejové kariéře se slehla zem. Právě tento film totiž odstartoval jeho úspěšnou hereckou. „Mamka viděla v televizi výzvu ke konkursu do filmu a řekla mi, jestli bych to nechtěl zkusit. Tak jsem s vysokou horečkou vyrazil na ten megakonkurs. Pak se celé prázdniny nic nedělo a já na to úplně zapomněl. Až mi v září zavolali, že si mě pan režisér vybral do dalšího kola, no a pak už to šlo v celku rychle,“ vyprávěl Jiří Mádl v rozhovoru pro Českou televizi.

Korejský kamarád

Dobrým kamarádem Jiřího Mádla je Korejec Teru. Společně spolu bydleli v Česku i v Americe. Občas mu doporučil nějaký ten korejský film nebo ho naučil pár korejských frází. Nejlépe si Jiří samozřejmě prý pamatuje sprostá slova.

Natáčení v bytě

Byt Jiřího Mádla jednou posloužil jako natáčecí plac. Objevil se v seriálu z roku 2020  – Miluju tě, Pucinko. Pokud vás tedy zajímá, jak talentovaný český herec bydlí, stačí si pustit tuto čtyřdílnou love story.

Herectví mu nestačí

Kromě toho, že je Jiří Mádl známým hercem, je také scénáristou a režisérem. Scenáristiku odjel studovat do New Yorku na New York Film Academy. „Vždycky jsem chtěl psát. Chtěl jsem být především autorem, nejen filmových scénářů, ale i novinových článků. Už když jsem hrál v pubertě hokej, věděl jsem, že psaní je to, co bych chtěl dělat. Psaní je pro mě nejpřirozenější způsob sebevyjádření,“ řekl Mádl v roce 2011 v rozhovoru pro iDnes.

Jazykový talent

To, že umí Jiří Mádl několik sprostých slov v korejštině, jsme už psali. Umí ale také perfektně anglicky a absolvoval také jazykové kurzy italštiny nebo němčiny.

Křesťanská víra

Jiří Mádl chodil osm let na Biskupské gymnázium v Českých Budějovicích. „Chodil jsem osm let na Biskupské gymnázium v Českých Budějovicích s katolíky a jezdil na letní tábory do Husince s evangelíky. Nemůžu říct, že bych byl dnes praktikující, ale věřící jsem,“ svěřil se v srpnu Jiří v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

A v těchto filmech si můžete Jiřího Mádla připomenout na Netflixu:

  • Vejška
  • Gympl
  • Colette
  • Celebrity s.r.o.
  • Bathory
  • Probudím se včera

Najdeme zde i jeho scénáristické a režisérské počiny jako Pojedeme k moři a Na střeše.

Zdroje: AsianStyle, Hospodářské noviny, ČSFD, TV Nova, iDnes, Top Zine

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.