Nebere si servítky ohledně Ukrajinců, má příjmení na pytel a nový klip plný zadků. Dnes slaví narozeniny Vojta Dyk

Eva Lenská
Foto: CinemArt

Dnes slaví 39. narozeniny herec a hudebník Vojtěch Dyk, kterého můžeme znát z filmů Il Boemo a Ženy v pokušení nebo z pokračování oblíbené pohádky Anděl Páně. V hudbě se dokázal prosadit nejen s kapelou Nightwork, ale i jako sólový zpěvák. Je to velmi charismatický muž a určitě si zaslouží vlastní článek s řadou zajímavostí. Tak pojďme na to!

Vojtěch Dyk přišel na svět 23. července 1985 v Praze. Je synem literárního historika a spisovatele Radko Pytlíka a Věry Dykové, kurátorky Památníku národního písemnictví. Jeho rodina je spřízněna s básníkem Viktorem Dykem, který napsal Krysaře.

Už od sedmi let zpíval v chlapeckém sboru Pueri gaudentes a zároveň studoval hru na housle. S herectvím začal v 15 letech v amatérském Divadle Radar. Vystudoval DAMU a Konzervatoř Jaroslava Ježka. Byl frontmanem úspěšné kapely Nightwork a film Il Boemo mu zajistil nominaci na Českého lva. Jeho manželkou je herečka Tatiana Dyková, se kterou má syna Aloise. Vychovává však s ní i její dva syny Františka a Cyrila z prvního manželství.

ČTĚTE TAKÉ: V REKORDNÍM ČASE PO PREMIÉŘE MÍŘÍ NA NETFLIX DALŠÍ ČESKÝ FILM. GUMP – JSME DVOJKA NĚKTERÉ DIVÁKY ZAHŘÁL U SRDCE, JINÍ NADÁVALI NA OBSAZENÍ

Foto: Česká televize / Zuzana Páchová

Příjmení akorát na pytel

Jeho otec Radko Pytlík měl se svým příjmením problémy celý život. Proto se s také manželkou Věrou Dykovou dohodl, že jejich děti ponesou její příjmení. Bohužel ani to není žádná výhra, protože v angličtině je „dick“ (čteno dyk) hanlivým výrazem pro penis. Takže je to prašť jak uhoď. „Nejsem Pytlík, i když musím říct, že mě to příjmení baví. Říkám si, že až jednou vydám sbírku básní, které mám napsané, nechal bych si ho jako pseudonym,“ řekl o příjmení svého otce Vojta.

Děti jako čísla do kolonek a covid

Jak už jsme uvedli, herec je také otcem. Před čím chce chránit své děti a co ho na dnešní době štve? Přiznal, že syny by rád ochránil před médii a telefony. Nenadchlo ho však ani covidové řešení a zkoušky. „Poslední vlády děti zamkly na zámek, v době covidu jim zpřetrhaly jakékoliv sociální vazby a teď nás ze všech stran bombardují zjištěním, jak jsou na tom děti psychicky špatně. A do toho všeho je nechají udělat zkoušky na střední školu a ty děti teď budou tři měsíce čekat, než se něco dozvědí. Jsou tři měsíce ve vzduchoprázdnu a nevědí, co je s nimi. Systém z nich udělal čísla do kolonek, ne lidi,“ doplnil ještě.

Putin, Zelenský a Ukrajinci

Dyk se umí ozvat, rozhodně nemlčí, když se mu něco nelíbí. V pořadu Spotlight si rozhodně nebral servítky a prohlásil, že má obavu o budoucnost naší země. Vadilo mu, že Česká republika přijala mnoho uprchlíků z Ukrajiny, kteří tak připravili naše občany o práci. Tímto názorem naštval spoustu lidí. Nicméně poukázal i na Německo a Francii, země, které mají dlouhodobé problémy s přistěhovalci. Také dodal, že Putin a Zelenský jsou oba psychopati.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: DIVÁKŮM BYLO NA ZVRACENÍ A ODCHÁZELI Z KINA. ODPORNÉ, HNUSNÉ A ZVRÁCENÉ, HODNOTÍ NOVÝ HOROROVÝ HIT SUBSTANCE

Foto: Pilot Film

Izraelsko-palestinský konflikt

Lidé se dnes vyjadřují i k tomu, čemu vůbec nerozumí. Vojta Dyk to má jinak, raději si danou problematiku nastuduje. Jak se například dívá na současný izraelsko-palestinský konflikt? „Tolik lidí se k němu vyjadřuje, tolik lidí cpe ostatním své názory, ale přitom je to tak složitá věc, ve které je velmi obtížné se zorientovat. Já sám jsem si zhruba půl roku před říjnovým krveprolitím v Izraeli koupil v Ostravě odbornou knihu o této problematice. Se zájmem jsem si to přečetl a zjistil jsem, jak nesmírně složitý a oboustranný problém to je. A netroufl bych si radit z mé pozice, jak se má ten konflikt řešit,“ odpověděl.

Il Boemo a italština

Na roli Josefa Myslivečka v životopisném filmu Il Boemo se vlastně připravoval celý rok. Docházel na hodiny italštiny a kromě toho se musel nazpaměť naučit celý scénář. Samozřejmě, že v italštině, jak jinak. Natáčení v Itálii ho nadchlo. Obdivoval krásu i starobylost památek a projel se na gondole. Přiznal, že italština je krásná a slíbil si, že se k ní časem vrátí.

Kopule

Jako zpěvák si rozhodně potrpí na originální texty a jeho nedávný letní song Kopule poukazuje i na jeden velký problém: Na sociální sítě, kde přes umělé rty a zadnice, už není vidět člověku do očí, natož pak do duše. „Čau babyny, vemte svoje chábry a pojďte si zatančit na píseň plnou oblých tónů. Kopulovitost hýbe světem. Chceš kopuLOVElovat? Dám Ti návod. Dej si botox, facelift zadku, vyšpul a budeš mít okamžitě liposukces. Pak už stačí jen sem a tam kroutit se a svíjet, fotit se a kvílet a máš vyhráno. Dyk jo,“ představil píseň vtipně na YouTube. Bláznivý videoklip je navíc plný vyšpulených zadnic a slečen v bazénu.

Zdroj: ČSFD, Wikipedia, Aplausin, iDnes, Praha in, Extra, Mix 24, Novinky

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.