Jakubisko, Urbánková nebo Županič: Čeští a slovenští filmoví velikáni, kteří zemřeli v roce 2023

Tereza Pulgretová
Večery s Naďou / Foto: Česká televize / Miroslav Pospíšil

S koncem roku lidé většinou přemítají, co vše se za uplynulých dvanáct měsíců v jejich životech stalo. Kromě radostných chvil ale mnozí také vzpomínají na ty, kteří je navždy opustili. Ani letos se bohužel tyto smutné zprávy nevyhnuly české filmové tvorbě. Pojďte si proto připomenout, kteří čeští herci či režiséři odešli do hvězdného nebe. 

Naďa Urbánková

Výrazné brýle, velký blonďatý účes a úsměv na tváři. Tak si lidé pamatují Naďu Urbánkovou, která se proslavila jako zpěvačka, moderátorka a herečka. Ačkoliv vystudovala na zdravotní sestřičku, v oboru pracovala velmi krátce, než se vydala na dráhu umělkyně.

Fanoušci si ji dodnes vybavují například u hitu Vilém peče housky nebo z jejích slavných dob v divadle Semafor. Neméně proslulé jsou ale i některé filmy, ve kterých si Urbánková zahrála. Poprvé se objevila ve snímku Kdyby tisíc klarinetů a pak už následoval oscarový snímek Ostře sledované vlaky, komedie Penzion pro svobodné pány nebo Skřivánci na niti.

Život tato umělkyně neměla lehký a po třech nevydařených manželstvích a osobních problémech se nakonec usadila v klášteře Želiv u Humpolce. V roce 2009 prodělala rakovinu prsu. O jejím úmrtí 3. února 2023 ve věku 83 let informovala dcera Jana Fabiánová.

Na Netflixu Naďu Urbánkovou uvidíte ve filmech Ostře sledované vlaky a Na samotě u lesa.

Juraj Jakubisko

Snad jednou z největších ran pro československý filmový průmysl byl odchod velikána a legendárního režiséra Juraje Jakubiska. Tvůrce, jemuž se přezdívalo Fellini východu, zemřel 24. února ve věku 84 let.

Absolvent pražské FAMU s prvním celovečerním filmem Kristove roky debutoval v roce 1967, poté kvůli komunistickému režimu natáčel především dokumenty. Na plátna kin se vrátil až v roce 1979 se snímkem Postav dom. Jeho drama Nejasná zpráva o konci světa se promítalo na více než šedesáti filmových festivalech světa a získal za něj také čtyři České lvy.

K jeho nejznámějším počinům patří také velkofilm Bathory o čachtické paní, Tisícročná včela a pohádka Perinbaba. Právě toto kultovní dílo z roku 1985 je jakousi slovenskou paralelou k našim Třem oříškům pro Popelku, ze kterých se také stala vánoční klasika. Pokračování s názvem Perinbaba a dva světy začal Jakubisko natáčet už před několika lety, letošní prosincové premiéry se však už nedožil.

Mezi filmy Juraje Jakubiska, které si lze pustit na Netflixu, najdete například snímek Pehavý Max a strašidlá, Nejasná zpráva o konci světa, Tisícročná včela nebo Perinbaba.

Legendární režisér Juraj Jakubisko zemřel letos v únoru.
Foto: Bontonfilm

Ivana Hloužková

Zejména jako divadelní herečka, jež kariéru strávila v brněnské Huse na provázku, se proslavila Ivana Hloužková. Dvojnásobná držitelka Ceny Alfreda Radoka a také Ceny divadelní kritiky se ale divákům občas ukázala i na televizních obrazovkách. Naposledy ji mohli vidět v komediálním seriálu České televize s názvem Dobré ráno, Brno!, kde si zahrála kostymérku Dádu. Ze světa odešla v nedožitých 63 letech.

Herečka Ivana Hloužková.
Foto: Divadlo Husa na provázku

Jana Šulcová

V červenci zemřela ve věku 76 let oblíbená herečka Jana Šulcová, kterou si diváci pamatují například z populárního filmu S tebou mě baví svět. Objevila se také ve slavném Spalovači mrtvol nebo v seriálu Horákovi. Za svůj život ztvárnila nespočet filmových i divadelních rolí a svého času patřila k nejobsazovanějším a nejpůvabnějším tuzemským herečkám.

Pražská rodačka se stala výraznou tváří Městských divadel pražských po dokončení DAMU, kde se potkala se svým manželem Oldřichem Víznerem. S hercem se jí později narodily dvě dcery. Na přelomu 80. a 90. let ji ovšem kvůli rozvodu a osobním problémům postihla závislost na alkoholu.

Mezi poslední snímky, které si připsala na konto, patří Občanský průkaz nebo dramatická komedie Kobry a užovky s bratry Hádkovými. Na Netflixu si ji můžete připomenout s komedií S tebou mě baví svět.

Jana Šulcová ve filmu S tebou mě baví svět.
Foto: Ústřední půjčovna filmů

Ivana Pavlová

Herečku Ivanu Pavlovou proslavil muzikál z roku 1964 Starci na chmelu. Po boku Vladimíra Pucholta si v romantickém snímku zahrála roli Hanky, nejvíc ze všeho však milovala tanec. Balet dělala od malička, a tak později vystudovala konzervatoř. Poté působila jako tanečnice a choreografka až do osudného dne v roce 1967, kdy na ni v divadle spadla kulisa, která jí poranila páteř a mozek. Umělkyně zemřela na začátku září ve věku 77 let.

Zdena Hardbolcová

Slavnou herečku Zdenu Hadrbolcovou si mnozí televizní diváci vybaví především v posledních letech ze seriálu Ulice, kde hrála pekařku Růženku. Absolventka DAMU, která za svůj život stála na prknech dnešního Divadla pod Palmovkou či Divadla Na Zábradlí, má ale na svém kontě připsané velké množství dalších filmových i seriálových rolí.

Mezi ty nejvýraznější patří seriál Létající Čestmír, drama Návrat idiota, Menzelovy Slavnosti sněženek nebo seriál Pustina. Hardbolcová v poslední době kvůli zdravotním problémům pobývala v LDN, kde také ve věku 86 ke konci listopadu zemřela.

Zdena Hadrbolcová v seriálu Bakaláři (1976).
Foto: Česká televize / Vlastimil Malaska

Ladislav Županič

„Jean, podejte mi okno! Chci se podívat do zahrady.” Jedna z nejznámějších hlášek z legendární a oblíbené pohádky Princezna ze mlejna, se kterou mají diváci neoddělitelně spojeného českého umělce Ladislava Županiče.

Známý herec a dabér zemřel náhle 9. prosince ve věku 80 let. Za svůj život ale stihl do tuzemského filmového i hudebního průmyslu zapsat stopu, jaká se podaří málokomu. Jeho kariéra je spojená především s Hudebním divadlem Karlín, kde absolvent brněnské JAMU působil třicet let. Dlouhou dobu byl také ředitelem tohoto kulturního zařízení.

Kromě toho Županič získal v roce 2015 za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství cenu Thálie. Fanoušci si ho pamatují z filmu Vesničko má středisková, série Kameňák nebo jako hlas, který propůjčil americkému velikánovi Clintu Eastwoodovi.

Na Netlifxu si ho diváci můžou připomenout v pohádce Princezna ze mlejna 2 a romantické komedii Zejtra napořád.

Zdroje: ČSFD, ČTK, Česká televize, YouTube, České noviny

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.