Než se stal hvězdou Přátel, byl na mizině a byl tak trochu zubař amatér. Matt LeBlanc alias Joey slaví narozeniny

Barbora Kučerová
Foto: Richard Goldschmidt, piqtured.com, Nahrál Keraunoscopia https://www.flickr.com/photos/67700102@N03/8904341020 via Wikimedia Commons

Řekne-li se Joey Tribbiani, hned na mysli vyvstane trochu nahlouplý sukničkář a neúspěšný herec s velkým srdcem, kterého v seriálu Přátelé ztvárnil Matthew LeBlanc. I když tato role přinesla herci slávu a s ní spojené bohatství, v mládí měl stejně jako Joey smůlu na herecké příležitosti.

Model, herec a zubař amatér

Matthew LeBlanc se narodil 25. července 1967 do rodiny francouzsko-kanadského mechanika a italské administrativní pracovnice. Zpočátku pracoval jako model v New Yorku a svou hereckou kariéru zahájil poté, co svou známou doprovodil na konkurz, kde si ho všiml její manažer. Žil z výplaty do výplaty a těsně před úspěchem Přátel měl na účtu jen 11 dolarů.

Před focením snímků na konkurzy mu fotograf poradil, aby si u zubaře nechal zarovnat přední zuby, neboť mu jeden přečníval. LeBlanc neměl 80 dolarů, které by si zubař vyžádal, a tak si v drogérii koupil brusný papír a zub si upiloval sám.

Přátelé na celý život

V roce 1994 se mu konečně naskytla příležitost, která se neodmítá. Příběh skupinky přátel, kteří žijí na stejné chodbě a navštěvují se bez zaklepání, diváky uchvátil a tak se zrodil fenomén. Z herce, který měl hluboko do kapsy, se stal milionář, který si v desáté řadě vydělal až milion dolarů za epizodu. Během druhé řady Přátel začal šedivět, a tak černá kštice, na kterou jsme u Joeyho zvyklí, je výsledkem pravidelného barvení.

Po skončení Přátel natáčel ještě dva roky sitcom pojmenovaný po jeho seriálové postavě. Ten ale neměl takový úspěch a LeBlanc si po něm vzal na šest let pauzu od herectví.

Milovník motorek a rychlých aut

Na obrazovky se vrátil jako moderátor v motoristickém pořadu Top Gear. Láskou k silným strojům se LeBlanc nikdy netajil. Svou první motorku dostal už v osmi letech a dodnes vlastnil kolem 16 aut a motorek a dokonce jeden buldozer. Jízdu na motorce si neodpustil ani na líbánkách s ex-manželkou Melissou McKnight, při nichž i naboural.

Zdroj: E News, Encyclopedia of World Biography, ČSFD, Top Gear

 

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.