Hvězda Zaklínače Michelle Yeoh se díky svému loňskému filmu zapsala do historie. Podobně je na tom i Ana de Armas

Foto: Netflix

Herečka Michelle Yeoh má za sebou úspěšný rok. Poté, co získala Zlatý glóbus za hlavní roli ve filmu Všechno, všude, najednou, byla nominována na Oscara za nejlepší herečku. Nejen, že je to její první nominace, ale je to také poprvé, co Akademie nominovala do kategorie herečku, která pochází z Asie.

Michelle Yeoh před příchodem do Hollywoodu strávila ranou část své kariéry jako hvězda hongkongských akčních filmů, v kterých si zahrála mimo jiné také několikrát po boku Jackie Chana. Nejznámější jsou její nezapomenutelné hlavní a vedlejší role ve filmech Police Story 3, Tygr a drak, Šíleně bohatí Asiati anebo bondovka Zítřek nikdy neumírá, kde ztvárnila roli Bond girl po boku Pierce Brosnana.

Foto: Netflix

„V tuto chvíli za mnou pořád a pořád chodí Asiaté a říkají: Ty to dokážeš, děláš to pro nás,“ řekla herečka pro Hollywood Reporter krátce po oznámení nominací. A je pravda, že kategorie Nejlepší herečka na Oscarech opravdu postrádá rozmanitost. Když Halle Berry v roce 2001 vyhrála sošku za roli ve filmu Ples příšer, stala se první a jedinou černoškou, která tuto cenu kdy získala. A od roku 2020, kdy byly nominovány Viola Davis nebo Andra Day, nebyla v kategorii nejlepší herečka nominována žádná další černoška.

Až do roku 1999 trvalo, než byla v této kategorii nominována Latinoameričanka. Tou byla Fernanda Montenegro. Od té doby byli nominováni pouze čtyři latinskoameričtí herci. Letos nominací do historie zapsala také Ana de Armas, a to v kategorii za nejlepší ženský herecký výkon, čímž se tak stala první Kubánkou v této kategorii nominovanou.

Foto: Netflix

Někdo by mohl namítat, že první asijskou nominaci na nejlepší herečku získala Merle Oberon, která byla nominována v roce 1936. Ta však ve skutečnosti svůj asijský původ skrývala a byla považována za bělošku. Luise Rainer, která v roce 1938 získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon za roli čínské ženy v domácnosti O-Lan ve filmu Dobrá země, zase ve skutečnosti nebyla Asiatkou ale běloškou.

Michelle Yeoh si je tak plně vědoma toho, že její úspěch v roli Evelyn Wang bude mít vliv.

Chcete-li zjistit, zda získá herečka svého prvního Oscara, nalaďte si 95. výroční udílení Oscarů 12. března 2023.

Zdroj: Ceny Akademie, Wikipedia, ČSFD, Hollywood Reporter

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.