Jeho hereckou kariéru ovlivnil Václav Havel a má výrazně starší manželku. Narozeniny dnes slaví Hugh Jackman

Foto: Universal Pictures

Australský herec Hugh Jackman dnes slaví 54. narozeniny. Pojďme se o tomto sympaťákovi, který si zahrál Wolverina, Van Helsinga a další významné role, dozvědět něco víc.

Cesta ke Wolverinovi

Všichni si Hugha Jackmana pamatujeme jako charismatického Wolverina, avšak tuto roli měl původně hrát hvězdný Russell Crowe. Byl to však právě on, kdo Hugha Jackmana do role doporučil. Ten na nabídku kývnul, i když se to jeho manželce příliš nezdálo. Ptala se ho, zda mu přijde normální, aby herec královského divadla hrál komiksovou postavu s drápy. Později samozřejmě změnila názor. Ale vzhledem k tomu, že Jackman ani jeho žena nikdy komiksy nečetli, se dají tyto pochybnosti pochopit.

Ovlivnila ho hra Václava Havla

Herec studoval technologickou univerzitu a nikterak nepokukoval po herectví. V posledním roce studia mu chyběly nějaké kredity, a tak se zapsal na několik předmětů mimo obor. Jedním z nich byl kurz herectví. Soubor zahrál hru Vyrozumění od Václava Havla z roku 1965 a Jackman si v ní střihl hlavní roli. Na své krátké působení později zavzpomínal slovy: „V tom týdnu jsem se mezi těmi lidmi cítil jako doma více než za předchozí tři roky na univerzitě.” Jeho další kariérní směřování už všichni dobře známe.

Starší manželka

Hugh Jackman se při natáčení australského seriálu Corelli (1995) seznámil s herečkou Deborrou-Lee Furness, která se v té době těšila na australském kontinentu velké popularitě. Herečka je o 13 let starší. Rok po seznámení se vzali. Přestože měla Deborra několik světových nápadníků, dala přednost zcela neznámému a „chudému” mladíkovi. Jackman sám navrhl zásnubní prsten, na který nechal vyrýt slova „om paramar mainamar”. To v překladu znamená „zasvěcujeme náš svazek vyššímu zdroji”. I po 25 letech svou ženu stále miluje a říká o ní, že je největším životním darem, který kdy mohl dostat.

Cestování

S manželkou rádi cestují, ale oba mají zcela odlišný přístup k balení. Zatímco si s sebou Deborra-Lee Furness bere hromadu zavazadel, aby byla připravena na všechny možné nouzové situace, Jackmanovi stačí jedno příruční zavazadlo a knížka. Jeho nejoblíbenější destinací je Margaret River v Západní Austrálii. Dle Jackmana má nejlepší tiché pláže, výborná vinařství, chutné jídlo a skvěle se tam surfuje. Za nejhezčí výlet považuje první společnou návštěvu Paříže s Deborrou, když byli čerstvě zamilovaní. Navíc umí Deborra francouzsky, takže mu návštěvu francouzské metropole tato skutečnost ještě zpříjemnila.

Foto: 20th Century Fox

Nemají vlastní děti

Přestože je kariéra Hugha Jackmana a jeho manželky Deborry-Lee Furness naplněna úspěchem a mnoha oceněními, tak v rodinném životě manželům štěstí nepřálo. Herečka byla dvakrát těhotná, ale  v obou případech potratila. Proto si pár adoptoval dvě děti, dnes jednadvacetiletého Oscara Maximiliana Jackmana a šestnáctiletou Avu Eliot Jackman. „Vůbec o nich nepřemýšlíme jako o adoptovaných dětech. Jsou to prostě naše děti,” říká herec.

Multiinstrumentalista a zpěvák

Hugh není jen skvělým hercem, ale také velmi talentovaným hudebníkem. Hraje na kytaru, piano a housle. K tomu je i slušným zpěvákem, což využil v některých svých rolích. Například zazpíval australskou hymnu na zahájení několika slavných sportovních zápasů kriketové a ragbyové reprezentace. Za legendární se považuje jeho zpěv národní hymny na ragbyovém zápase slavné série Tri Nations 26. července 1997 v zápase s největšími rivaly z Nového Zélandu. Skvělý výkon ostatně předvedl i ve filmovém muzikálu Největší showman.

Káva je jeho vášní

Hugh Jackman v roce 2011 založil společnost Laughing Man Coffee, díky které provozuje kavárny na Manhattanu s etiopskou kávou. V roce 2009 navštívil Etiopii a dva roky na to založil právě Laughing Man Coffee. Jackman si zakládá na tom, aby šly zisky zpět do Etiopie. Prostřednictvím charity podporuje Etiopské zemědělce.

Na Netflixu:

  • Zmizení
  • Van Helsing
  • Kate a Leopold

Zdroje: Therichest, Travelandleisure, Wikipedia, Thestar, web Hugh-Jackman

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.