8 fantastických herců, kteří nikdy nezískali Oscara

Foto: 20th Century Fox / Warner Bros. Pictures / Universal Pictures

Když se každý rok vyhlašují ceny Oscar, konverzace se rychle otočí od toho, kdo získal sošku, k tomu, kdo naopak zase utřel nos. Fanoušci hvězd jsou často rozhořčeni nad tím, že jejich oblíbenec zrovna chybí. A které hollywoodské hvězdy že ještě nikdy nedostaly Oscara?

Hugh Jackman

Ačkoli je Hugh Jackman, známý hlavně díky své ikonické roli Wolverinea z franšízy X-men, vynikajícím hercem a často zanechá velký dojem, ještě nikdy nezískal Oscara. Jeho jediná nominace za film Bídníci, ale ani ta nebyla bohužel proměněna ve vítězství.

Foto: 20th Century Fox

Willem Dafoe

Čtyři nominace na Oscara během nesmírně úspěšné kariéry. Přes to žádná výhra! Není mnoho herců, kteří by mohli tvrdit, že se dostali tak blízko k ceně jako Willem Dafoe. Ačkoli je možná nejslavnější díky rolím v kasovních trhácích jako Spider-man a John Wick, je Dafoe stejně dobrý v dramatech a dokonce i v komediích.

Foto: Warner Bros.

Alan Rickman

Existuje nespočet herců, kteří dokážou zahrát skvělého hrdinu, ale převtělit se do přesvědčivého padoucha může být mnohem těžší. Alan Rickman se s tímto úkolem popasoval naprosto bravurně. Zazářil například v roli Hanse Grubera ve filmu Smrtonosná past z roku 1988. Hrál ale i dramatické a komediální role. Nakonec se však vrátil k padouchům, kam skvěle zapadal jeho nezaměnitelný hlas a nikdo už mu neupře roli Severuse Snapea v sérii Harry Potter. Je smutné, že zesnulý herec nikdy nezískal uznání od Akademie za svůj herecký výkon, ale dopad, jakým zapůsobil na diváky, je pravděpodobně mnohem cennější.

Foto: Walt Disney Studios

Clint Eastwood

I když Clint Eastwood získal Oscary za filmy Nesmiřitelní a Million Dollar Baby, tato ocenění mu přinesla režie, nikoliv herectví. Má za sebou monumentální hereckou kariéru, která začala v polovině 50. let. Ačkoliv tento 91letý muž přišel o Oscara za herectví, jeho kariéra byla nepopiratelně pestrá a neuvěřitelná.

Foto: Warner Bros.

Samuel L. Jackson

Akademie, která mu nikdy nedala cenu pro nejlepšího herce nebo nejlepšího herce ve vedlejší roli, nakonec Samuelu L. Jacksonovi udělila v březnu uznání prostřednictvím čestné ceny. Jackson byl plodným hercem a jeho filmová kariéra zahrnovala mnoho významných rolí.

Foto: Millennium Media

Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr. získal svou první nominaci na Oscara před 30 lety za vynikající ztvárnění Charlieho Chaplina v životopisném filmu Chaplin. Sošku ale neobdržel. Poté, co překonal kontroverze a znovu nastartoval svou filmovou kariéru, dosáhl v následujících desetiletích téměř nebývalého úspěchu, a to hlavně díky roli Irona Mana. V roce 2008 získal ještě nominaci na Oscara za Tropickou Bouři, ale tím to končí. Snad jednou získá alespoň čestnou cenu jako jeho marvelovský kolega Samuel L. Jackson.

Foto: Universal Pictures

Johnny Depp

Fakt, že Johnny Depp ve skutečnosti nikdy nezískal Oscara, bude pro některé překvapením, jelikož byl třikrát nominován na cenu pro nejlepšího herce. Ačkoli není jediným hercem, který byl tolikrát nominován, není mnoho těch, kteří by mohli tvrdit, že byli nominováni za tak výrazně odlišné výkony. Jeho první nominace na nejlepšího herce přišla za roli kapitána Jacka Sparrowa ve velmi úspěšném prvním filmu série Pirátů z Karibiku. Ale v následujícím roce byl třeba nominován znovu za roli dramatika J. M. Barryho ve filmu Hledání Země Nezemě.

Foto: Warner Bros. Pictures

Ian McKellen

Pokud někdy existovaly pochybnosti o tom, jak těžké může být získat hereckého Oscara, pak neschopnost sira Iana McKellena poslouží jako dokonalý příklad. Ve své dlouhé divadelní a filmové kariéře získal herec cenu Tony, Zlatý glóbus, několik Olivier Awards a samozřejmě rytířský titul, ale nikdy Oscara. Zatímco jeho jevištní kariéra se třpytila, McKellenova filmová kariéra byla přímo hvězdná. Kromě několika ikonických padouchů jako je Magneto z franšízy X-Men, ztvárnil i hrdiny jako byl Gandalf v Pánovi prstenů.

Foto: Warner Bros.

Zdroje: Wikipedia, ScreenRant, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.