8 zajímavostí o královně detektivek: Agatha Christie nesměla chodit do školy, vyznala se v jedech a záhadně zmizela

Eva Lenská
Foto: Česká televize

Dnes by slavila 132. narozeniny slavná autorka detektivek Agatha Christie, která dala život výstřednímu belgickému detektivovi Hercule Poirotovi a zvídavé slečně Marplové. Podle jejích knih se natočila spousta filmů i seriálů. Jaká tedy tato dáma, kterou v počtu prodaných knih předstihl jen William Shakespeare, byla? Pojďme si na ni zavzpomínat prostřednictvím několika zajímavostí.

Agatha Mary Clarissa Miller se narodila 15. září 1890 v přímořském městě Torquay v Devonu. Byla dvakrát vdaná a porodila dceru Rosalind. Milovala opery Richarda Wagnera, zelenou barvu a byl po ní pojmenován druh růže. V roce 1971 jí královna Alžběta II. udělila titul Dáma britského imperia. Zemřela 12. ledna 1976 ve věku 85 let. Pochována byla v Cholsey. Napsala 66 detektivních románů, 16 divadelních her, 6 románů a 14 povídek.

Za války pracovala v nemocnici

Během první světové války pracovala v nemocnici v Devonu jako zdravotní sestra a lékárnice. O několik let později, během druhé světové války, přispěla k válečnému úsilí tím, že pracovala jako dobrovolnice v lékárně fakultní nemocnice v Londýně. Zkušenosti s léky a jedy pak využila ve svých detektivkách.

Milovnice psů

Jejím prvním psem bylo štěně jorkširského teriéra, které dostala jako dárek k pátým narozeninám. Byla tak ohromená štěstím, že ani nedokázala poděkovat a odešla na toaletu, aby si srovnala myšlenky. Pes se jmenoval Tony, i když jeho celé jméno bylo George Washington. Psi pak spisovatelku provázeli celý život.

Nesměla chodit do školy

Její matka nechtěla, aby se vzdělávala ve škole a dokonce tvrdila, že dívky by se neměly učit číst dříve než v osmi letech. Christie, která se nakonec ze zvědavosti naučila číst sama už v pěti letech, byla vzdělávána doma. Do Paříže, kde studovala hudbu a učila se francouzsky, odjela až když jí bylo 15 let.

Foto:  Česká televize

Toužila zpívat v opeře

Snila o kariéře operní pěvkyně, ale sen se rozplynul, když si ji poslechl známý, který působil v Metropolitní opeře v New Yorku. Usoudil, že by byla dobrou koncertní zpěvačkou, ale že její hlas nikdy nebude dost silný pro operu. Navíc byla nesmělá a trpěla trémou.

Záhadné zmizení

Když její první manžel Archibald Christie požádal o rozvod, Agatha na 11 dní zmizela. K záhadnému zmizení došlo v prosinci roku 1926. Neblahá událost zaplnila titulní stránky všech novin a vyvolala rozsáhlé pátrání, do kterého se zapojila policie i řada dobrovolníků. Spisovatelka byla nakonec objevena v hotelu v Harrogate. Dosud není jasné, jestli u ní nedošlo ke ztrátě paměti ze stresu, zda se nechtěla pomstít nevěrnému manželovi, nebo zda nepomýšlela na sebevraždu. Na motivy této události vznikl film Agatha (1979), ve kterém si zahráli Vanessa Redgrave, Dustin Hoffman a Timothy Dalton.

Nepotrpěla si na násilí a krev

Ačkoli většina autorů detektivek dává přednost krvavým a brutálním vraždám, Christie k zabíjení svých postav nejraději používala jed. Jak už jsme uvedli, léčiva i jedy důvěrně znala. Její hrdinové zřídkakdy nosili zbraň a její dva nejslavnější detektivové, slečna Marplová a Hercule Poirot, byli prakticky pacifisté.

Foto: ARTE France

Divadelní hry a autobiografické romány

Christie nepsala jen detektivky, ale i povídky, romány a divadelní hry. Její nejslavnější divadelní hra Past na myši měla premiéru v roce 1952 a hraje se až dodnes. Dokonce si v ní zahráli i její přátelé Sheila a Richard Attenboroughovi. Dále napsala šest románů o vztazích a psychologii postav s autobiografickými prvky. Tyto romány vydala pod pseudonymem Mary Westmacott. Pět z nich vyšlo i v češtině.

Cestování, druhý manžel a surfování

Slavná autorka detektivek milovala cestování. Po světě cestovala už se svým prvním manželem. Během návštěvy Jižní Afriky a Havaje se dokonce postavila na surfařské prkno. Po rozvodu si jela léčit své citové rány na Blízký východ a cestou do Bagdádu vyzkoušela populární Orient Express. Stejně jako Poirot trpěla mořskou nemocí, to jí však radost z cestování nepokazilo. Když se roku 1930 znovu vydala do sumerského Uru, poznala tam o 14 let mladšího archeologa Maxe Mallowana, který se stal jejím druhým manželem. Ochotně s ním jezdila po vykopávkách a pomáhala mu čistit nálezy svým krémem na obličej. Oblíbila si Káhiru, tudíž Egypt najdeme i v několika jejích detektivkách.

Máte-li rádi filmové adaptace jejích detektivek, na Netflixu můžete najít snímek Nekonečná noc z roku 1972. Pojednává o novomanželech, kteří se přestěhují na obrovské venkovské sídlo. Brzy se ale ukáže, že z jejich nového šťastného života nejsou všichni úplně nadšení.

Zdroje: ČSFD, Wikipedia, yahoo!, The home of Agatha Christie, Společnost Agathy christie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Jitka Weatherly

    Zajímavé! Zaráží mě, že byla dvakrát vdaná. Rozvod v tu dobu nebyl běžná věc.

    1. Marta Kratochvílová

      To je pravda. Byla to prostě zajímavý a výjimečná žena i na tu dobu. A řekla bych, že i na dnešní dobu.