Dostala jsem šachovou bibli obsahující všechny hry, vypráví Anya Taylor-Joy o natáčení Dámského Gambitu

Eva Lenská
Foto: Netflix/Phil Bray

Seriál Dámský gambit se soustředí nejen na šachy, ale hlavně na představitelku hlavní role Anyu Taylor-Joy, která se jako Beth Harmon musela stát šachovou královnou. To samozřejmě vyžadovalo hodně příprav a úsilí. 

Mladá herečka prozradila, že si byla s Beth blízká od první chvíle, kdy se chopila scénáře. V nedávném rozhovoru pro IndieWire uvedla: V jádru jsme si velmi podobné. Myslím, že přibližně od druhého setkání s ní jsem cítila takovou divnou bolest. Byla to ale dobrá bolest, takže jsem věděla, že je to správně. A vše, co jsem se musela naučit, jsem se vlastně naučit potřebovala.”

Poté pokračovala: Vím, že to zní šíleně, ale moje postavy jsou pro mě skutečné. Na těch postavách mi záleží a vztahy, které s nimi mám, jsou stejně skutečné jako vztahy, které mám s opravdovými lidmi.”

Foto: Netflix/Phil Bray

Když přišla řeč na šachový talent hrdinky, který musela bravurně zahrát, Anya Taylor-Joy přiznala, že to nebylo jednoduché. Dostala jsem šachovou bibli obsahující všechny hry, které jsem měla hrát, ovšem zapamatovat si všechny pohyby rukou dopředu bylo neúnosné, tak jsem prosila, abych se to mohla učit během natáčení.”

„Vždycky jsem poprosila, aby mě naučili hru, kterou mám zrovna hrát, a pak jsem ji v mysli odložila a učila se další. Tímto způsobem jsme natočili všechny partie. Pocházím z tanečního prostředí, kde to samé děláte při choreografii. Choreograf vás něco naučí a pak od vás očekává, že to budete hned umět. Tohle bylo úplně stejné, ale tentokrát s mými prsty.”

Zdroj: IndieWire

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.